mobiltelefon, barn, elev, elever
Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Brå: Viktigt att tidigt polisanmäla bötning

"Bygger på att någon vuxen polisanmäler"
0:55 min

Det är viktigt att vuxna reagerar snabbt och gör en polisanmälan om man upptäcker bötning bland ungdomar, enligt brottsförebyggande rådet, Brå.

Olika sorters utpressningsliknande brott, så kallad bötning, har fått fäste bland unga i Västmanland. Enligt brottsförebyggande rådet, Brå, måste vuxna ta tag i situationen.

– Ofta när det handlar om hotbrott bland ungdomar så bygger det väldigt mycket på att det finns någon vuxen som polisanmäler händelsen. Det är ofta rektor eller föräldrar som polisanmäler. Det är viktigt att agera när de fortfarande är unga, säger Johanna Skinnari som är utredare på Brå.

– Det sämsta man kan göra är ju att börja betala, för det gör att de kommer de tillbaka och vill ha mer.

Hur ska man komma tillrätta med det här?

– Det är viktigt att man pratar om det här i skolan så att de vuxna är vaksamma på tecken på bötfällning. De tydligaste är ju att pengar byter händer, att det försvinner kläder och mobiltelefoner och annan värdefull egendom.

– Man kan ändå göra väldigt mycket genom att öka kunskapen om hur det här ser ut. Det är också viktigt att man som förälder stöttar sina barn så att de inte känner sig så ensamma i det här, säger Johanna Skinnari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".