10-åriga My Lindström har lämnat in ett medborgarförslag för att hjälpa Salas tiggare. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio.
10-åriga My Lindström har lämnat in ett medborgarförslag för att hjälpa Salas tiggare. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio.

My vill att Salas tiggare ska få det bättre

"Jag vill att de ska ha någonstans att bo"
1:26 min

Antalet hemlösa tiggare har ökat markant i Sala den senaste tiden. 10-åriga My Lindström anser att de behöver hjälp. Därför har hon lämnat in ett medborgarförslag till kommunens politiker.

Tiggarna kommer framför allt från andra EU-länder. Idag finns ingen organiserad hjälp för det här gruppen i Sala, varken i kommunens eller någon annans regi.

En som tänkt till lite extra är 10-åriga My Lindström. Hon har lämnat in ett medborgarförslag som hon hoppas ska göra tillvaron bättre för de hemlösa tiggarna.

– Man får så ont i magen att se tiggare på gatan som inte har någonstans att bo. Jag vill att de ska ha någonstans att bo där de kan få vatten, mat och någon som förstår dem, säger My Lindström,som är en av många som kräver att man gör något åt problemet med hemlösa i Sala.

De hemlösa i Sala har ökat kraftigt i antal den senaste tiden, och nu när vintern och kylan kommer närmare blir en lösning allt viktigare.

Sala kommun har haft ett möte med olika välgörenhetsorganisationer för att försöka lösa problemet, men än så länge finns inga konkreta lösningar.

Käll Einarsson från Lions i Sala som var med på mötet berättar att de försökt hjälpa till så gott de kan med bland annat mat, men att det bara löser det absolut akuta.

My Lindström berättar att hon blir ledsen när hon ser de hemlösa som tvingas sitta i regn och rusk och tigga.

– Vissa har ju lämnat familj, barn och hela släkten för att resa till ett annat land för att de känner att de behöver pengar, säger My Lindström till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".