Övervakningskamera, men inte dold. Foto: TT.
Övervakningskamera, men inte dold. Foto: TT.

Olagligt att smygfilma anställda - företag riskerar polisanmälan

Datainspektionen: Olaglig kameraövervakning
1:38 min

Företaget Martin & Serveras dolda kameraövervakning av anställda på lagret i Västerås i somras bröt mot lagen. Det konstaterar Datainspektionen, som kanske kommer att göra en polisanmälan.

– Datainspektionen har kommit fram till Martin & Servera har utfört olaglig kameraövervakning vid bolagets anläggning i Västerås, säger datainspektionens jurist Erika Uddén.

Under knappt två månader i somras hade företaget i hemlighet fem kameror uppsatta på lagret för att ta reda på vilka av de anställda som stal varor där.

Stölderna handlade om kakor, läsk, godis och liknande. Ett tiotal personer blev påkomna och miste jobbet.

Datainspektionen överväger nu att polisanmäla övervakningen.

– Det är för att det finns anledning att anta att den aktuella övervakningen utgör en brottslig gärning avseende brott mot upplysningsplikten. Alltså att man har brutit mot plikten att upplysa om kameraövervakningen.

Martin & Serveras informationschef Christina Gezelius säger att det var ren okunskap om lagar och regler som gjorde att arbetsledningen i Västerås valde att filma de anställda, utan de anställdas vetskap.

– Det är ett beslut som har tagits på grund av bristande kunskap. Det var den lokala platsledningen som inte visste om vilka regler som gällde för kameraövervakning

Datainspektionen överväger att polisanmäla. Vad tycker du om det?

– Det är svårt att ta ställning till innan det har hänt. Det är en del av den juridiska processen som jag inte kan kommentera, säger Christina Gezelius till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".