Isak Backlund Glatter och läraren Linda Öberg på Fredhemskolan i Hallstahammar
Röda mular. Isak Backlund Glatter och läraren Linda Öberg på Fredhemskolan i Hallstahammar övar inför luciatåget.

Renen Rudolf - nya trenden i luciatåget

"Det var dags att göra någonting annorlunda"
1:54 min

Luciatåget på Fredhemskolan hottas upp med en rödblossig ren i år. Rudolf har blivit ett alternativ till tärnor och tomtar.

Drygt två veckor kvar till lucia - den här tiden på året brukar småbarnsföräldrarna leta febrilt efter lucialinnen och tomtedräkter som barnen inte vuxit ur än. Men. Nu blåser nya vindar i luciatågen, och andra figurer poppar upp. I sociala medier har P4 Västmanland noterat att många föräldrar stött på en ny lucia-favorit: Rudolf med röda mulen. Isak Backlund Glatter, nio år, går i trean på Fredhemskolan i Hallstahammar. Han är en av dem som kommit hem till sina föräldrar och klargjort att han vill vara ren i luciatåget.

Varför ville du klä ut dig till Rudolf med rödamulen?

– För att det lät roligt att vara han. Jag ska ha en rendräkt, som jag och min pappa ska fixa, säger Isak Backlund Glatter.

Vad sa mamma och pappa när du sa att du ville vara Rudolf?

– De skrattade.

Linda Öberg är Isaks lärare på Fredhemskolan.

– Vi satt och diskuterade i klassrummet vad man kan vara för någonting och vilka sånger man kan sjunga. Helt plötsligt dök Rudolf upp, och då var det flera som tyckte att det lät jätteroligt, säger hon.

Hon tycker att det är en bra idé att hotta upp luciatåget med lite nya figurer.

– Vi ska ha ett lite traditionellt luciatåg men vi gör det med en liten tvist. Vi stoppar in Rudolf och lite möss från mössens julafton. Sedan har vi tomtar och pepparkaksgubbar också, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".