David Söhr, biografanställd, varnar biopubliken före visningarna av filmen "Annabelle".
1 av 2
David Söhr, biografanställd, får varna biopubliken före visningarna av filmen "Annabelle". Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
Annabelle. Foto: Fox Movies.
2 av 2
Annabelle. Foto: Fox Movies.

Biopubliken måste varnas före skräckisen "Annabelle"

"De slet sönder säten"
3:22 min

Innan personalen på Filmstaden i Västerås kan starta skräckfilmen "Annabelle" måste de informera publiken om att blir det för bråkigt i salongen, så stängs filmen av.

Skrek man i salongen på din tid, eller är det här en tonårsgrej? Kommentera gärna!

I sex veckor har filmen om den besatta dockan Annabelle skrämt biopubliken i Västerås och filmen drar fortfarande såpass mycket folk att den ligger kvar på repertoaren minst en vecka till, säger biografchefen Marina Eriksson till P4 Västmanland. 

Redan under premiärhelgen märktes det att filmen skrämmer slag på besökarna, som reagerar så högljutt att det riskerar att bli bråk i salongen. David Söhr, som jobbar på Filmstaden, berättar att man försöker förekomma problem genom att varna publiken för att stöka för mycket.

– Speciellt under skräckfilm så reagerar folk på rädsla, och då gillar man att prata med varandra, "kolla vad rädd jag blev", liksom. Vissa är inte ett dugg rädda för skräckfilmer och då gillar de att spoila, som det kallas. Då skriker de rätt ut, att "nu kommer man hoppa till, ååå det är obvious!" och sådär. Då kan det sitta någon och skrika "håll käften!" och så blir det bråk.

I Frankrike beslöt bioföretaget UGC att ta bort "Annabelle" från sina biografer efter att tonåringar i publiken blivit så oroliga att situationen inte var under kontroll. UGC:s chef Emmanuel Delesse säger till nyhetsbyrån AFP att han inte kan minnas att någon annan film tagits bort från repertoaren av samma anledning. 

David Söhr berättarom bråk och att smockan hängt i luften även när "Annabelle" visats i Sverige. I Västerås har det dock aldrig blivit slagsmål, men det förekommer att skräckfilmer får pausas och att publiken varnas att filmen stängs av om den inte lugnar sig.

Liselotte Karlsson
p4vastmanland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".