Carin Lidman (S) med Vasagatan i bakgrunden. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Carin Lidman (S) med Vasagatan i bakgrunden. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Ny gågata i Västerås city

"Ett sätt att få fler att vilja vara i city"
1:45 min

Centrala Västerås ser ut att bli mer bil- och bussfritt. Vasagatan mitt i city kan nämligen bli gågata mellan Punkt och biblioteket. Även parkeringsfrågan ska ses över.

Är det en bra idé att göra gågata av Vasagatan i Västerås city? Skriv vad du tycker i kommentarsfältet!

Idag, torsdag, ska kommunfullmäktige i Västerås komma överens om budgeten för nästa år.

Majoriteten med S+MP+C+KD väntas klubba igenom att tekniska nämnden ska utreda förutsättningar för att göra Vasagatan mitt i stan till gågata.

– Det är ju för att göra city ännu mer attraktivt och trevligt att flanera, handla, shoppa, fika och gå på restauranger i, säger kommunalrådet Carin Lidman (S).

– Vi tror att det här är ett sätt att få fler att vilja vara i city, när det blir trevligare att gå omkring i det. Det har också efterlysts fler gågator i city, säger Carin Lidman.

Idag kör många bussar den vägen, så ska det bli en gågata krävs att den frågan får en lösning.

– För det måste ju fortfarande vara lätt att nå bussen. Då måste man dra om bussen på ett smart sätt och det är det här tekniska nämnden är experter på att titta på.

Nämnden ska också titta på parkeringsfrågan för både bilar och cyklar i city.

– Det är en svår avvägning. Det gäller att det finns lediga parkeringsplatser för de som behöver samtidigt som en del vill kunna ta bilen till city, då måste de också tycka att det är attraktivt, säger Carin Lidman till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".