Carlos Trésor, Alexander Wallentin Searle och deras lärare Daniel Sandino-Molloy.
Från vänster: Carlos Trésor, Alexander Wallentin Searle och Daniel Sandino-Molloy. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio.

Västeråspojkar vill bli skolans lucia

"Stort steg att killar vågar göra tjejgrejer"
7:53 min

Carlos Trésor, 15, går i nian på Internationella Engelska Skolan i Västerås. När han meddelade att han kandiderar till att bli skolans lucia startade han en trend.

I skrivande stund har fem pojkar på skolan tänkt kandidera till Internationella Engelska Skolans lucia, centralfiguren i skolans luciatåg fredagen den 12 december. I går var det tre, så det sprider sig.

– Det gör det verkligen, säger Carlos Trésor.

Han var den första pojken på skolan som ställde upp i luciavalet. Carlos Trésor har sin uppfattning om den symboliska betydelsen av en manlig lucia klar.

– Jag anmälde mig först för att det var en kul grej, men nu inser jag att det faktiskt är nödvändigt i samhället. En av samhällets stora frågor är jämställdhet, och jag tror att det är ett stort steg att killar vågar göra "tjejsaker". Jag vill att killar ska se att det är okej att göra saker som anses vara tjejgrejer i normen, säger han.

– Luciatåget kommer fortfarande vara traditionellt, men med en liten twist, och det är viktigt med twistar ibland.

Musikläraren Daniel Sandino-Molloy, ursprungligen från New Mexico i USA, organiserar Luciaomröstningen och har inget emot att pojkarna kandiderar.

– Jag var inte bekant med luciatraditionen hemma i USA. Amerikaner håller sig vanligtvis till traditionerna, och nåt sånt här skulle förmodligen inte kunna hända där utan att folk skulle gå upp i atomer, säger han.

– Men när Carlos kom och sa att han ville bli lucia, nåt han har varit seriös med från början, sa jag att jag i alla fall inte tänkte vara den som skulle sätta stopp, säger Daniel Sandino-Molloy.

Det finns naturligtvis lärare som är emot idén med pojkar som lucia, men också lärare som är för, fortsätter han.

Carlos har redan prövat luciakronan hemma, med sin syster.

– Det kändes inte konstigt, utan det var roligt att få bära ljuskronan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".