Kristiina Koistila, skyddsombud för akademikerförbundet SSR på socialkontor barn och ungdom i Västerås.
1 av 2
Kristiina Koistila, skyddsombud för akademikerförbundet SSR på Socialkontor barn och ungdom i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Gunilla Westberg. Foto: Helena Lund.
2 av 2
Gunilla Westberg, myndighetschef för socialkontoren i Västerås. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.

Fortfarande pressat läge inom socialtjänsten i Västerås

"Kanske arbetsgivaren inte tar problematiken på allvar"
1:53 min

Trots att Västerås stad tagit fram en handlingsplan för att minska arbetsbelastningen för socialsekreterare, så har inte mycket hänt enligt huvudskyddsombudet. 

I våras anmälde huvudskyddsombuden för Socialkontor barn och ungdom i Västerås sin arbetsgivare, kommunen, till Arbetsmiljöverket för att det var för hög arbetsbelastning och stress på arbetsplatsen och att det riskerade medarbetarnas hälsa.

– Handlingsplanen finns men den har inte implementerats i verksamheterna, säger Kristiina Koistila, socialsekreterare och huvudskyddsombud i Västerås.

Hur kommer det sig?

– Ja, man kanske skulle ha en handlingsplan för hur man implementerar handlingsplaner. Jag tycker det är jättetråkigt. Det kanske säger att arbetsgivaren inte tar den här problematiken på allvar, säger Kristiina Koistila.

Liksom på många håll i landet kämpar Socialkontor Barn och ungdom i Västerås med brist på socialsekreterare.

Efter att huvudskyddsombuden larmat om en ohållbar situation i våras, gjorde alltså arbetsgivaren en handlingsplan som bland annat innebar en checklista för hur personalen ska agera vid för hög arbetsbelastning och stress, och att man skulle anställa fler arbetsledare.

Gunilla Westberg, myndighetschef för socialkontoren, menar att handlingsplanen faktiskt har implementerats, om än något sent.

– Det är säkert så att alla medarbetare inte har haft kännedom om den här planen, men de har det nu. Jag vet att den har varit upp på arbetsplatsträffar, säger Gunilla Westberg.

Men räcker det att bara ha kännedom om en plan för att verkligen få den här hjälpen eller avlastningen vid hög stress?

– Hela tiden har socialsekreterarna fått hjälp av sina arbetsledare att prioritera. Vi har också förstärkt arbetsledningen för att man ska kunna få extra stöd.

För några veckor sedan gjorde Arbetsmiljöverket en uppföljande inspektion på arbetsplatsen och i dagarna kommer deras utlåtande om hur arbetsgivaren skött sin läxa.

Klart är hur som helst att det inte enbart är personalen som kommer i kläm då arbetsbelastningen blir för stor, säger huvudskyddsombudet Kristiina Koistila.

– På Socialkontor barn och ungdom har vi haft flera utredningar och anmälningar som inte kunnat handläggas för att det varit kort om folk, vilket så klart drabbar de barn och ungdomar som det handlar om, säger Kristiina Koistila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".