Anna Östlund. Foto: Emmanuel Cimana/Sveriges Radio.
1 av 2
Anna Östlund, Integrationsenhetn Västerås. Foto: Emmanuel Cimana/Sveriges Radio.
Anne-Charlotte Silvano. Foto: Emmanuel Cimana/Sveriges Radio.
2 av 2
Anne-Charlotte Silvano Arbetsförmedlingen Västerås. Foto: Emmanuel Cimana/Sveriges Radio.

Svårt för flyktingar att få rätt information

"Många inblandade"
1:49 min

Många flyktingar i Västerås har svårt att hitta rätt bland alla aktörer som ska lotsa dem in i samhället. Det leder till att de inte får den hjälp de behöver.

I takt med att flyktingmottagandet ökar ställs också högre krav på integrationen i samhället. Västerås tar i år emot cirka 600 flyktingar, och det svåra för många av dem är att orientera sig bland alla olika aktörer som har hand om integrationsprocessen.

Abdi Mohammed från Somalia kom till Västerås för 4 år sedan och tycker att det är svårt att få rätt information och hjälp.

– Jag har kontakt med kommunen och vuxenutbildningscentrum, men det är svårt att hitta jobb, och att få information om hur man kan börja på högskolan, säger Adbi Mohammed.

Det är många olika aktörer som ska lotsa nya invånare in i det svenska samhället. I Västerås är det förutom Arbetsförmedlingen och Migrationsverket även till exempel Integrationsenheten och VUC, vuxenutbildningscentrum på kommunen.

Många invandrade som P4 Västmanland pratat med säger att det är svårt att veta vem som gör vad i integrationsfrågan och att man inte får den hjälp man behöver.

På Arbetsförmedlingen träffade vi till exempel en stressad och desperat man som bott inneboende i tre år och som tror att Arbetsförmedlingen ska kunna hjälpa honom att hitta en lägenhet.
Anna Östlund, samordnare på Integrationsenheten på Västerås stad, håller med om att dagens system med många aktörer inte fungerar fullt ut.

– Personen själv har svårt att veta vem som har ansvar för vad och vem de ska vända sig till i vilka frågor. Det handlar inte bara om utbildning och praktik utan det finns ju många andra frågor som rör människors liv. Så visst kanske man skulle fundera om man kan göra på något annat sätt, säger Anna Östlund, på Integrationsenheten i Västerås.

Anne-Charlotte Silvano, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Västerås menar att det behövs flera olika instanser för att hjälpa flyktingarna men att det borde finnas en bättre samordning.

– Det är många inblandade, och det är väl samtidigt så när man tänker integration, att det är många bitar som ska falla på plats, allt från bostäder till språk, utbildning och jobb. Därför är det viktigt att alla inblandade tar ansvar, säger Anne-Charlotte Silvano på arbetsförmedlingen i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".