Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrare arvoden till Kungsörs politiker

Kommunalrådet Pelle Strengbom (S): Rimligt
1:38 min
Pelle Strengbom (S), Kungsör. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Pelle Strengbom (S), kommunalråd i Kungsör. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

I Kungsör har en strid blossat upp om ersättningen till kommunens politiker. Enligt ett förslag kommer arvodena att kosta kommunen 1,1 miljoner kronor mer än förut.

Kungsörs kommunalråd Pelle Strengbom (S) tycker det finns förklaringar till den ökade kostnaden för politikerarvodena:

– Det är rimligt att oppositionen får en insynspost i form av ett oppositionsråd och det är också rimligt att vi förväntar oss att gruppledarna tar ett större ansvar, och då blir det en kostnadsökning. Det får vi arbeta in i budgeten.

Oppositionsråd i Kungsör blir Stellan Lund (M), och han får arvode för det. De övriga sju gruppledarna får ersättning som motsvarar fem procent av riksdagsarvodet för att kunna hinna hänga med i politiken.

– Det är viktigt att lägga mer tyngd och kraft på gruppledarna, säger Pelle Strengbom till P4 Västmanland,

– Vi har haft ett parlamentariskt virrvarr när vi inte hade någon majoritet förra mandatperiodent och gruppledarna har ett väldigt stort ansvar.

En annan stor utgift är för Marie Junttila (S), som ska bli både vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i socialnämnden. Hon föreslås få 90 procent av riksdagsarvodet.

Det är högre fast lön än reglementet, men å andra sidan får hon ingen ersättning för förlorad arbetsinkomst när hon tar ledigt från sitt vanliga jobb. Det blir ingen större skillnad, tror Pelle Strengbom.

Slutsumman av alla arvoden blir 37 procnet högre än i dag, enligt en beräkning från kommunens ekonomiavdelning.

Den 8 december ska partierna rösta om arvodena, och det ser ut som om de flesta kommer att rösta ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".