Miss av anstalt under permission

Kriminalvården är nu klar med utredningen av permissionen för den 52-årige man som omkom i en brand i ett hus utanför Köping. Mannen försvann från en obevakad permission från Skogomeanstalten och enligt utredningen missade anstalten att mannen inte anmälde sig per telefon under permissionen.

Det var i slutet av oktober som mannen fick en obevakad tvådagars permission. Han skulle ringa tillbaka mellan klockan 13 och 14 den första dagen, men det gjorde han aldrig.

Strax efter klockan 14 kom larmet om branden och när polisen kom till platsen uppträdde mannen hotfullt och avlossade skott mot polisen.

Först senare på kvällen när polisen ringde till Skogomeanstalten så märkte anstalten att mannen inte anmält sig per telefon som han skulle ha gjort. Med anledning av det skriver Kriminalvårdens utredning att Skogomeanstalten måste förbättra sina rutiner kring anmälningsplikt under permissioner.

Utredningen tar också upp hotbilden mot 52-åringens före detta fru, den 55-åriga kvinna som också omkom i branden.

Hon hade tidigare anmält honom för flera fall av misshandel och hot, och ansökt om att mannen skulle få kontaktförbud, men förundersökningen lades ner och det blev inget kontaktförbud med hänvisning till att det saknades bevis.

Enligt uppgift ska kvinnan ha ringt till anstalten veckan innan permissionen och velat få reda på om och i så fall när mannen skulle få permission. Om det var så har Kriminalvårdens utredning inte lyckats ta reda på. Och eftersom det inte fanns något kontaktförbud var uppgifterna om permission ändå sekretessbelagda, enligt utredningen, så även om det stämmer att kvinnan ringde fick anstalten inte lämna ut några uppgifter om permissionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".