Roger Haddad och Carin Lidman / Montage och foto: SR
Roger Haddad (FP) och Carin Lidman (S) / Montage och foto: SR

Integrationsarbetet kan förbättras enligt politiker

"Ett delat ansvar mellan stat och kommun"
1:36 min

Enligt socialdemokraten Carin Lidman, som är ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Västerås, kan man förbättra informationen och samarbetet. Det har framkommit kritik mot att flyktingar slussas mellan olika myndigheter.

Som vi berättat är det svårt för flyktingar att få rätt information från olika myndigheter, att det är många parter man måste ha kontakt med och att man slussas mellan dem.

I Västerås handlar det om kontakter med arbetsförmedlingen, migrationsverket, integrationsenheten och kommunens vuxenutbildningscentrum.

Enligt socialdemokraten Carin Lidman, som är ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, kan man förbättra informationen och samarbetet.

– Självklart går det att göra någonting åt, och det man ska bli bättre på är samarbetet sinsemellan så att man inte lämnar individen åt sitt öde, säger Carin Lidman.

Roger Haddad, riksdagsledamot för Folkpartiet och partiets talesperson för integrationsfrågor. Känner du igen den här rörigheten?

– Absolut, det är ett stort bekymmer och det är stora skillnader i länet. Länsstyrelsen i Västmanland spelar en viktig roll när det gäller samarbete. Staten har ju genom Arbetsförmedlingen tagit på sig ett större nationellt samordningsansvar, men det betyder inte att kommunerna inte har ett ansvar i kedjan. Ansvaret för SFI och samhällsinformation ligger på kommunerna i dag, säger Haddad.

Carin Lidman säger att det är ett delat ansvar för att få i ordning på det här, främst mellan stat och kommun. Och arbetsförmedlingen är ju en viktig part där och som har ansvaret under etableringsfasen och då pratar jag ju om de personer som fått uppehållstillstånd, säger Carin Lidman (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".