Gunilla Westberg, myndighetschef på Sociala nämndernas förvaltning i Västerås.
Gunilla Westberg, myndighetschef på Sociala nämndernas förvaltning i Västerås. Foto: Helena Lund/SR.

Dyrt med inhyrda socialsekreterare i Västerås

"Vi har inget alternativ"
1:40 min

Mer än tre miljoner kronor - så mycket har inhyrd personal på socialkontor barn och ungdom i Västerås kostat hittills i år. Det är en stor ökning jämfört med tidigare år

Vad tycker du om Västerås stads agerande i den här frågan? Kommentera gärna!

På Socialkontor barn och ungdom utredning i Västerås är kostnaderna för så kallade stafettsocionomer långt högre i år än tidigare år. 2010 lades inga pengar på detta, 2012 lades 1,3 miljoner och i år hittills 3,2 miljoner kronor.

Kostnaden är också tre gånger så stor som om man i stället haft ordinarie personal på tjänsterna. Västerås stad har, liksom många andra kommuner, svårt att rekrytera socialsekretare, och använder sig därför av bemanningsföretag.

– Det är klart att det inte är bra att det blir dyrare och det är klart att jag hellre ser att vi har tillsvidareanställd personal. Men eftersom det här är en verksamhet som måste hållas igång så har vi inget alternativ när vi inte lyckas rekrytera, säger myndighetschefen Gunilla Westberg

En fjärdedel av kontorets socialsekreterare och även enhetschefen kommer nu från olika bemanningsföretag - totalt fem stycken, bland andra Dedicare och Attendo och som ofta kan konkurrera med högre ersättning. Samtidigt får alltså skattebetalarna stå för merkostnaden. Borde då inte kommunen i stället, som facket vill, generellt höja lönerna för socialsekreterare och därmed bli en mer attraktiv arbetsgivare?

– Så kan man ju tänka, men det är också så att skulle man använda de pengarna till löneökningar så är det ju en kostnad som finns kvar år efter år - med konsulter är det ju bara en kostnad för just i år, säger Gunilla Westberg.

Men Kristiina Koistila, på Akademikerförbundet SSR, som företrädare socialsekreterare i Västerås tycker inte att inhyrd personal som sätts att utreda barn och unga är någon bra lösning.

– Det blir ingen långsiktighet i arbetet, det är socialsekretare som kommer och går. Det blir ju klienterna som drabbas i slutänden och som inte får ha en socialsekreterare som är deras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".