Maria Sandhagen, enhetschef på Hälleborg, visar det nya sensorgolvet.
1 av 3
Maria Sandhagen, enhetschef på Hälleborg, visar det nya sensorgolvet. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio.
"Öppen spis" i form av vattenånga på "Sveriges modernaste äldreboende", Hälleborg i Västerås.
2 av 3
"Öppen spis" i form av vattenånga på "Sveriges modernaste äldreboende", Hälleborg i Västerås. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio.
Bild på Hälleborg med chefen Maria Sandhagen.
3 av 3
Så ser det nya äldreboendet Hälleborg ut. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio.

Sensorer i golven känner av när Kalle går ur sängen

"Vi kan finnas där snabbare"
7:19 min

I dag invigs Hälleborg, som sägs vara landets mest moderna äldreboende, på Bäckby i Västerås. Men kön till äldreboende kortas knappt.

Inflyttningen börjar stegvis i morgon onsdag. De första hyresgästerna kommer från Treklangens ålderdomshem på Hammarby och Pettersbergs gruppboende, som båda avvecklas, berättar enhetschefen Maria Sandhagen.

Trots att nybygget Hälleborg har 120 lägenheter kommer alltså bara 40 till 50 personer som i dag köar till äldreboende att kunna flytta in, eftersom Hälleborg till stor del används som ersättning när andra boenden stängs eller renoveras. 

Parkbänk med stjärtvärme på uteplatsen är bara en av finesserna på Hälleborg, som är det första i landet med sensorer i golven. Sensorerna kan programmeras på olika sätt utifrån individuella behov. I en lägenhet där en dement person bor kan golvet exempelvis programmeras så att det känner när personen går ur sängen. Men det kommer dröja lite innan golvet kommer användas fullt ut som informationskälla.

– Det är såpass nytt, det här golvet, att vi först måste få en juridisk bild av hur informationen tas om hand. Där måste Västerås Stad framförallt enas kring en samsyn på hur den här informationen ska hanteras, säger Maria Sandhagen.

– I början kommer vi att nyttja golvets möjligheter för att visa oss om det är någon som ramlar på golvet.

Det är liksom den stora poängen med det här?

– Ja, sen finns det andra poänger också. Du kan programmera golvet vid en säng så att när någon sätter ner fötterna och kliver ur sängen så får vi ett larm om att nu har "Kalle" klivit upp ur sängen, förklarar Maria Sandhagen.

Sensorerna i golvet kan också programmeras så att personalen ser när "Kalle" går på toaletten och behöver hjälp. 

Man kommer alltså att kunna se vad personer gör inne på sina rum. Men vad betyder det för den mänskliga kontakten?

– Det spelar över huvud taget ingen roll, utan det här ger en ökad trygghet som gör att vi får en möjlighet att finnas där om någonting händer mycket snabbare än annars, eftersom vi får indikeringen på larm. Framförallt behöver vi inte heller gå in och störa så mycket nattetid.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".