Rullstolsrugby en av Handikapidrottförbundets 19 idrotter. Foto: Martin Nauclér
1 av 2
Rullstolsrugby är en av Handikappidrottförbundets 19 idrotter. Foto: Martin Nauclér
Helena Hagberg ordförande i Västmanlands handikapförbund. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
2 av 2
Helena Hagberg ordförande i Västmanlands handikappidrottsförbund.Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Bra drag på handikappidrotten och nytt projekt på gång

"Vi vill erbjuda mer för fler"
5:25 min

Idag finns det betydligt mer att välja på för idrottare med en funktionsnedsättning eller utvecklingsstörning än vad det fanns för bara ett par år sedan. Men bra ska bli ännu bättre.

Har du goda eller dåliga erfarenheter av att idrotta med ett handikapp? Hör gärna av dig till vår publikredaktör jenny.rask@sverigesradio.se

Handikappidrottsförbundet och Västerås stad har planer på att införa en idrottsskola, en slags drive in-verksamhet där det i första hand ska handla om att röra på sig, inte idrotta tävlingsinriktat.

– Jag hoppas att vi är igång med projektet inom någon månad, säger Helena Hagberg. Vi söker en arena dit alla ska vara välkomna att prova på olika idrotter varje vecka. Vi ska se till att erbjuda mer för fler. Många är stillasittande och vi vill hjälpa dem få en rolig stund tillsammans med andra. Det är lika mycket en socialt projekt.

Personer med funktionsnedsättning eller en utvecklingsstörning ska alltså få en större möjlighet att idrotta. Det är målet för Västmanlands handikappidrottsförbund de närmaste åren. Men redan idag finns ett mycket större utbud av träning och tävlingsmöjligheter än för bara ett par år sedan.

-- Medias bevakning av Paralympics har varit en bidragande orsak till uppgången. Idag pratar man i fikarummet om sporterna. Men föreningslivet i Västmanland har också börjat hjälpa till mycket mer, säger Helena Hagberg ordförande i Västmanlands handikappidrottsförbund.

Fotboll och innebandy är två av de stora sporterna för personer med funktionsnedsättning eller utvecklingsstörning och här är det lätt att organisera större samlingar. Särskolans innebandy-DM som exempel lockade rekordmånga lag det här året. 17 stycken.

Men för den idrottare som vill ägna sig åt en individuell sport och inte lagidrott är det svårare. Då krävs i många fall långa resor till andra kommuner eller grannlän.

– Vi vill att det ska finnas möjlighet att idrotta i alla länets kommuner. Men tyvärr har vi misslyckats i Norberg, men vi ger inte upp.

Att få ännu fler vanliga idrottsföreningar att ta emot personer med funktionsnedsättning skulle bredda utbudet enormt mycket för handikappidrotten. Men osäkerheten från de vanliga föreningarna är ofta ett hinder.

-- Föreningarna är lite rädda och osäkra. Men är man bara öppen för att möta alla människor på lika villkor kommer sporten som ett rinnande vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".