Ann-Louise Molin Östling (S), ordförande i individ- och familjenämnden Västerås.
Ann-Louise Molin Östling (S), ordförande i Västerås individ- och familjenämnd. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

"Inget annat val än att hyra in socialsekreterare"

Individ- och familjenämnden: Akut situation
0:53 min

Västerås stad har inget annat val än att hyra in bemanningsanställd personal på socialkontor barn och ungdom i Västerås. Det menar Ann-Louise Molin Östling (S) ordförande individ- och familjenämnden.

Västerås har, precis som många andra kommuner, svårt att rekrytera socialsekretare, och använder sig därför av bemanningsföretag. Kostnaden för att hyra in personal är hittills i år tre miljoner kronor, vilket är en stor ökning jämfört med tidigare år, och tre gånger så dyrt jämfört med att ha ordinarie personal på tjänsterna.

– Just nu har vi en akut situation som vi måste lösa. Därför ser det ut såhär idag, säger Ann-Louise Molin Östling.

Är målet att inte ha några bemanningsanställda, eller hur ser målbilden ut?

– Ja, det är klart att det är målet. Men vi kanske kommer att behöva ha det under en period för att nå fram till det målet.

Hur lång tid då?

Det kan inte jag svara på. det får vi se hur det ser ut. Det viktiga är ju att vi kan göra jobbet, att vi kan göra utredningar. Kommer det orosanmälningar på barn måste vi inleda en utredning, det är för mig det allra viktigaste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".