Konferens i Västerås om vården av de mest sjuka äldre. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
1 av 3
Konferens i Västerås om vården av de mest sjuka äldre. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Annelie Todor verksamhetsansvarig, Josefin Engdahl sjuksköterska på Strandgården. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
Annelie Todor verksamhetsansv. & Josefin Engdahl från Strandgården. Foto: Inga Korsbäck/SR.
Eva Thors-Adolfsson Landstinget Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
Eva Thors-Adolfsson Landstinget Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Fortsatt satsning på de mest sjuka äldre i länet

"Sättet att arbeta kommer att fortsätta"
2:16 min

Vid årsskiftet upphör den särskilda statliga satsningen på mest sjuka äldre. Men i Västmanland fortsätter satsningen utan statligt stöd, det säger projektledaren Eva Thors-Adolfsson.

Under några år har kommuner och landsting fått ekonomiskt stöd från staten att utveckla och förbättra vården och omsorgen av de mest sjuka äldre. Trots att det statliga stödet nu upphör så kommer länets kommuner och landstinget att fortsätta satsningar på att utveckla och förbättra vården och omsorgen, säger Eva Thors-Adolfsson Landstinget Västmanland.

– Absolut inte, men det har varit bra och det har behövts. För det har varit ett jättestort arbete att på så kort tid införa flera register. Mycket handlar om det strukturerade systematiska arbetssättet.

– Vi vill ju veta hur ser demensvården ut i Västmanland, hur ser vården ut i livets slut, har vi en värdig vård i livets slut, säger Eva Thors-Adolfsson som har varit projektledare för satsningen av vården av de mest sjuka äldre i länet.

Nej arbetet med att utveckla vården av de mest sjuka äldre tar inte slut i länet även om statens öronmärkta pengar upphör att komma.

Landstinget Västmanland kommer bland annat att fortsätta utveckla hälsokontroller för äldre över 75 år inom primärvården. I Hallstahammars kommun där äldreboendet Strandgården i Kolbäck, jobbat hårt för att förebygga fall, undernäring och trycksår, så kommer det arbetet att utvecklas, säger Annelie Todor verksamhetsansvarig på Strandgården.

– Pengarna har gjort sitt, jag tror att arbetet kommer att fortsätta och det har ingen betydelse om vi får pengar eller inte.

Vad är det viktigaste för att det här ska fortsätta?

– Det är att jobba vidare med strukturen för det. I nuläget tar det mycket tid. Att lägga in och följa upp och utvärdera. Det gäller att hitta olika sätt så att det inte tar tid från vården, säger Annelie Todor.

Hur upplever de boende det här tror du?

– Jag tror att de upplever att det är bra. Siffrorna sjunker ju när det gäller för trycksår och fall och det kommer de boende till godo det vi gör.

– Jag hoppas att de känner sig mer omhändertagna, att vi bryr oss och ser de mer och att de får vara med och påverka sin omvårdnad, säger Annelie Todor verksamhetsansvarig på Strandgården.

Några inslag för att förbättra vården av de mest sjuka äldre är att man nationellt infört olika kvalitetsregister som Senior alert, Svenska Palliativregistret, Svenska Demensregistret, Registret för Beteendemässiga Psykiska Symtom vid Demens (BPSDregistret) och RiksSår, det svenska nationella kvalitetsregistret för svårläkta sår. Register som ska visa om man följer de riktlinjer som finns för en god vård och omsorg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".