Socialkontoret i Västerås riskerar en miljon i vite

"Den här situationen är jätteallvarlig"
2:03 min

Västerås Stad riskerar en miljon kronor i vite, en sorts straffavgift, på grund av en rad brister inom socialkontoret barn och ungdom.

Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som hotar med vite. Enligt IVO har bristerna funnits i flera år.

Under drygt två år har först Socialstyrelsen, sedan Inspektionen för Vård och omsorg, IVO, gjort flera granskningar av socialkontoret barn och ungdom i Västerås. Bland annat tar många utredningar som gäller barn och unga för lång tid och dokumentationen är för dålig, enligt IVO. IVO skriver nu att flera av bristerna har påtalats tidigare, och att bristerna finns kvar trots vidtagna åtgärder.

I våras var arbetsbelastningen så hög att 57 barnutredningar, där många rörde barn i vålds- och missbruksmiljöer, blev liggande i två månader utan att utredas.

– Den här situationen är jätteallvarlig. Det är oerhört svårt att rekrytera medarbetare till den sociala barnavården, säger Gunilla Westberg, myndighetschef på Sociala nämndernas förvaltning i Västerås, och fortsätter:

– Vi har idag också svårt att rekrytera, även bemanningsföretagen har svårt att leverera socialsekreterare med den här kompetensen. Men nu har det ju gått en tid så att nu har vi ju trots allt kunnat fylla på med en del konsulter från bemanningsföretag, men den här situationen är jättesvår och vi har gjort och gör en rad åtgärder för att vi ska komma tillrätta med det här, säger hon.

 Enligt Gunilla Westberg har man arbetat hårt med att få ner antalet outredda utredningar och just nu är det enligt henne bara ett fåtal. Hon säger också att man vidtagit en rad andra åtgärder: bland annat har man förstärkt arbetsledningen, infört ett introduktionsprogram för nya medarbetare och en ny löne- och kompetensmodell, men framförallt jobbar man för att försöka rekrytera fler socialsekreterare, även om det alltså är svårt.

Men så sent som i mitten av september kontaktade en handläggare på socialkontoret IVO och sa att den ansträngda situationen inte hade blivit bättre alls, att handläggarna inte hann med alla ärenden och det var flera vakanta tjänster efter att medarbetare slutat.

IVO skriver därför att man är tveksam till om de åtgärder som nu vidtagits är tillräckliga. Gunilla Westberg hoppas ändå att de ska vara det.

– Jag hoppas och tror det förstås och jag ser också fram emot det jobb som görs på nationell nivå för att se hur vi ska komma tillrätta med den här situationen för det här är ju inget önskvärt, säger Gunilla Westberg.

I januari ska IVO göra en inspektion på socialkontoret i Västerås och efter det kommer beslut om det blir en miljon i vite för Västerås Stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".