Lena Hjelm-Wallén / Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Lena Hjelm-Wallén / Foto: Claudio Bresciani/TT.

Lena Hjelm Wallén minns den senaste regeringskrisen

"Det finns risk att det blir nyval"
6:05 min

Sverige står inför regeringskris, men det är inte första gången. 1990 när statsministern Ingvar Karlsson (S) avgick var det ett helt annat läge,  säger dåvarande vice statsminister Lena Hjelm Wallén.

Regeringskrisen 1990 hade sin grund i att regeringen Ingvar Karlsson, där alltså Lena Hjelm Wallén ingick, la fram en proposition om ett stoppaket, omfattande bland annat stopp för löneökningar och prisökningar, för att dämpa inflationen. Propositionen röstades ned i riksdagen och Ingvar Karlsson valde då att avgå.

– Vi visste att propositionen skulle få kritik.

Lena Hjelm Wallén (S) säger dock att de blev ändå förvånande över den väldigt kraftiga kritik de fick för propositionen.

– Det är ett väldigt stort steg för en regering att ta, att säga "nu misslyckades vi, så vi avgår".

Vad finns det för likheter kring 1990 kris och dagens??

– Inte särskilt många faktiskt, nu är det en total låsning som råder.

Vad tror du, kommer det bli nyval eller kommer Löwen bilda ny regeringen?

Det står skrivet i stjärnorna, men jag ser en risk att det blir nyval.  Men eftersom det är så snart efter riksdagsvalet kommer det bli samma läge, och det blir alltså ett ganska onödigt val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".