Xerxes spelar hockeyspel med mamma. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.
1 av 2
Xerxes spelar hockeyspel med mamma. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.
Xerxes spelar hockeyspel. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.
2 av 2
Xerxes spelar hockeyspel. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.

I Sala Silver Bullets är alla hockeystjärnor

"Downs syndrom är inget hinder"
5:16 min

Sveriges enda lag för hockeyspelare med utvecklingsstörning, autism eller andra liknande funktionsnedsättningar håller till i Sala. Linda Sebek är tränare och sonen Xerxes spelare.

Att vara förälder till ett barn med utvecklingsstörning som vill idrotta kräver ofta att man tar egna initiativ och har ett stort driv. Det fick Linda Sebek erfara när hennes son blev för gammal för den vanliga hockeyskolan. Hon bildade då ett lag som senare valde att kalla sig Sala Silver Bullets.

– Vi körde i tre säsonger med den vanliga hockeyskolan i Sala men till sist kändes Xerxes för stor. Han var 13 år och de andra barnen 5-8 år. Jag trodde att det skulle bli lätt att hitta ett nytt lag för honom men det visade sig att det inte fanns något hockeylag där han kunde vara med så då drog jag igång ett eget lag med stor hjälp av Sala hockey, berättar Linda Sebek för P4 Västmanland.

Lindas son Xerxes som har Downs syndrom har ett stort idrottsintresse. Han spelar inte bara hockey utan även fotboll och har också simmat, friidrottat och testat på att fäktas. Men hockeyn är roligast.

- Det var svårt med klubban i början, säger Xerxes och tillägger att laget spelar i svarta och vita tröjor.

Hade du Linda någon koppling till ishockeyn innan du startade laget?

– Nej, jag kunde inte ens åka skridskor men det fick jag också lära mig på hockeyskolan.

Har det varit lätt att hitta idrottsaktiviteter till Xerxes?

– I hockeyklubben tog de emot oss med öppna armar men vi har också varit med om en fotbollsskola som sagt att det här kommer aldrig att gå. Men det gör det om ledarna har rätt inställning.

– Idrott ska ju vara kul, vad gör det om någon är långsammare när dem är så små.

Sala Silver Bullets hoppas på tillökning.

– Vi är bara 4-5 stycken i laget och jag hoppas att fler vill komma och prova på. Vi har all utrustning och tränar på söndagar i Sala, avslutar Linda förhoppningsfullt.

Lyssnartips

Det här nyheten kom till genom ett lyssnartips. Hör av dig du också på 021-495 25 58.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".