Malin Pettersson Landstinget Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Malin Pettersson Landstinget Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Hälsoundersökningar för äldre fortsätter i Västmanland

"Man identifierar först vilka som har behov"
1:11 min

Alla över 75 år i Västmanland ska erbjudas en hälsokontroll när man besöker en vårdcentral i länet. Hälsokontrollen riktar sig särskilt till de som bor kvar i sitt eget boende.

Syftet med hälsoundersökningarna är att fånga upp äldre som kan behöva extra vård och omsorg, säger Malin Pettersson utvecklingsledare inom Landstinget Västmanland.

– Man gör en identifiering av vilka som har det största behovet inom primärvården av de äldre. Senior alert är en av åtgärderna och det handlar om att förebygga fall, trycksår och munsår, det säger Malin Pettersson till P4 Västmanland under en paus vid en konferens i Västerås, där hon berättade om landstingets satsning på hälsokontroller för äldre över 75 år inom primärvården i Västmanland.

Hälsoundersökningarna är ett resultat av den statliga satsningen på de mest sjuka äldre. Undersökningarna för de äldre ska fortsätt och utvecklas och det trots att statens öronmärkta pengar försvinner vid årsskiftet.

– Pengarna tar slut men arbetet fortsätter. Det finns med i primärvårdsprogrammet och det är viktigt att jobba förebyggande med de äldre, säger Malin Pettersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".