Tegelfasad med logga och text Surahammars Bruk. Foto: Linnéa Pettersson/SR.
Anrikt bruk i Surahammar. Foto: Linnéa Pettersson/SR.

20 miljoner i böter för svenska statens långsamhet

"Staten måste betala drygt 37 000 kronor om dagen"
1:58 min

I dag kom räkningen för att svenska staten dröjt med att ge nya miljötillstånd till industrier enligt EU:s regler. Några svenska industrier har inte haft rätt miljötillstånd vilket innebär att staten nu måste böta runt tjugo miljoner.

Det handlar om EU:s miljöregler för utsläpp, kallade ippc-direktivet. Våren 2012 fälldes Sverige i EU-domstolen för att 29 svenska industrier inte hade sökt och fått tillstånd enligt de nya reglerna som finns införda i svensk lagstiftning.

EU-kommissionen gick sedan vidare i ett nytt mål där kommissionen ville att svenska staten skulle få böta för att inte ha infört reglerna i tid. När det skedde så var det bara Svappavaara gruvan som ägs av LKAB och Surahammars bruk som inte infört reglerna.

Fram till i dag har Svappavaaragruvan fått sitt tillstånd medan Surahammars bruk fortfarande är utan. Regeringen har försvarat sig med att den ser allvarligt på situtionen men att en svensk regering inte kan påverka svenska domstolar genom att försöka skynda på handläggningen.

EU-domstolen har nu lyssnat på allt detta och resultatet är att svenska staten ska betala arton och en halv miljoner kronor i ett engångsbelopp. Dessutom måste staten betala drygt 37 000 kronor om dagen fram till dess att Surahammars bruk uppfyller kraven.

Den 18 december avgör mark och miljödomstolen i Nacka om så är fallet. Det innebär att Sveriges böter för Surahammars bruk, där tillverkning av elektroplåt är den viktigaste produkten, blir minst uppåt 400 000 kronor.

EU-kommissionen hade begärt ännu högre böter än vad domstolen kommit fram till. Att domstolen sänkt de beloppen beror på att det nu bara är en av 29 anläggningar som fortfarande inte fått tillstånd enligt EU:s regler.

Domstolen har också tagit hänsyn till att den svenska regeringen varit samarbetsvillig och att människors hälsa och miljön inte varit i fara för att reglerna inte föjts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".