två fotbollar på gräs
1 av 2
Trygg idrottsmiljö vill VFF ha. Foto: Solum, Stian Lysberg/TT
Johan Becker fotboll Foto: Jenny Rask/SR
2 av 2
Johan Becker Västmanlands fotbollförbund Foto: Jenny Rask/SR

Matchobservatörer ska ge tryggare fotbollsmiljö

Fotbollförbundet: Inga minipoliser
1:46 min

Västmanlands fotbollförbund vill införa matchobservatörer till kommande säsong. Syftet är bland annat att skapa en trygg miljö på arenorna.

 Vad tycker du? Är det här ett bra eller dåligt initiativ? Kommentera och rösta!

Tanken är också att få ett bra underlag till kommande utbildningar och ett kvitto på att tidigare utbildningar gett resultat.

Förbundet har tittat på grannlänet Örebro som gjorde satsningen för två år sedan efter en rad händelse där spelare, ledare och publik betett sig olämpligt kring matcher. Men det är inga minipoliser som ska ge sig ut på arenorna säger Johan Becker på Västmanlands fotbollförbund till P4 Västmanland.

– Matchobservatörerna ska observera vad som händer på arenan. Hur tas domare, lagen och publiken emot? Hur agerar publiken och ledare under matchen? Finns rätt material på plats? Sen skriver matchobservatören en enkel rapport till oss och vi går igenom den.

Delar ni ut straff till de som inte sköter sig?

– Vi straffar inte i första hand utan samtalar med föreningen om något avvikande har rapporteras.

Har det blivit ett tuffare klimat på arenorna?

– Fotbollen återspeglar samhället i stort. Fotbollen är den största idrotten vi håller på med och då blir det ett tvärsnitt över samhället och därför är det viktigt att vi tar vårt ansvar.

Cirka 25 matchobservatörer räknar förbundet med att utbilda, men än återstår detaljer som hur projektet ska finansieras och vilka matcher som ska besökas.
Det kan bli både barn-junior och seniormatcher.

Vem kan bli en matchobservatör?

– Det ska var en person som är bra på att lyssna och observera. Han/hon ska objektivt ha förmåga att bedöma arrangemanget och förstås ha en del fotbollskunskaper. Vi räknar med att alla kan åka ut på 4-5 matcher per säsong. Förhoppningsvis kan de få ett litet arvode för uppdraget.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".