Lena Johansson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Lena Johansson (S) landstingsråd Landstinget Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Inga traineejobb för unga med alliansens budget

"Brist på medicinska sekreterare"
1:16 min

Att det nu blir alliansens och inte regeringens budget som gäller nästa år, påverkar landstinget och kommunerna som planerat att ge unga traineejobb inom vården.

I riksdagen röstade Sverigedemokraterna för alliansens budget och den rödgröna regeringens budget föll. Nu väntar även ett extraval 22 mars nästa år.

Landstingsrådet och socialdemokraten Lena Johansson som har ansvar för personalfrågor hade sett fram emot att ge arbetslösa unga, mellan 18 och 24 år chansen att prova ett välfärdsjobb. En satsning som Socialdemokraterna hade satsat mycket på, säger hon.

Av de traineeplatser som länets kommuner och landstinget skulle få handlade det för landstingets del om 134 traineeplatser, där arbetslösa med avtalsenlig lön skulle få prova på jobbet som undersköterska och medicinsk sekreterare i ett år, säger Lena Johansson.

Totalt sett så rör det sig om 5 000 traineejobb i hela landet som nu inte blir av.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".