Kyrkoherde Henrik Rydberg och Marino Wallsten, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Fagersta. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
1 av 2
Kyrkoherde Henrik Rydberg och Marino Wallsten, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Fagersta. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Sockenstugan Foto: Terje Lund/Sveriges Radio
2 av 2
Omstridd liten stuga. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Fagersta kommun och kyrkan sluter fred

"Samförstånd, dialog och samsyn"
1:33 min

De mångåriga striderna mellan kyrkan och Fagersta kommun verkar vara över. Nya S-ledningen försöker lösa upp knutarna om bland annat sockenstugan.

– Jag hoppas absolut att det blir slut på stridigheterna. Jag tror mer på dialog och samtal än konflikt och rättsprocess, säger Marino Wallsten (S) som är ny ordförande i kommunstyrelsen i Fagersta.

En närmast oansenlig liten röd sockenstuga med vita knutar har orsakat politiskt rabalder i Fagersta. Västanfors Västervåla församling som äger marken, vill göra parkeringsplatser där. Men kommunen som äger stugan men har inte velat bekosta rivning eller flytt.

Läget har varit minst sagt låst mellan den vänsterpartistiska kommunledningen och församlingen. Men nu är Socialdemokraterna största parti i Fagersta och kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten har fått i uppdrag att personligen sköta förhandlingarna med kyrkan. Han är optimistisk.

– Lösningar för den byggnaden vill vi hitta tillsammans med kyrkan. Vi har inlett bra samtal som bådar gott inför framtiden.

En annan utdragen tvist har gällt kommunens skolpeng för elever i församlings friskola. Här blev det rättslig process som församlingen gick segrande ur, och fick nästan fem miljoner kronor extra för år 2010. Nu hoppas kyrkoherde Henrik Rydberg på runt 15 miljoner till för de följande tre åren.

– Vi hoppas vi ska kunna gå igenom och titta på hur man räknar skolpeng, och slippa hålla på i Förvaltningsrätten gång på gång, säger Henrik Rydberg.

Socialdemokraten Marino Wallsten vill inte utlova några belopp men är övertygad om att man ska nå en lösning i samförstånd.

– Ja, absolut. Samförstånd, samsyn och dialog, säger Fagerstas nya kommunstyrelseordförande Marino Wallsten (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".