Kristiina Koistila, socialsekretare och ett av huvudskyddsombuden som anmälde Socialkontor Barn och Ungdom i Västerås till Arbetsmiljöverket.
Kristiina Koistila, socialsekretare och ett av huvudskyddsombuden som i våras anmälde Socialkontor Barn och Ungdom i Västerås till Arbetsmiljöverket. Foto: Helena Lund/SR.

Arbetsmiljöverket om socialtjänsten: Flera brister kvarstår

Det finns fortfarande brister i arbetsmiljön på Socialkontor Barn och Ungdom i Västerås. Det menar Arbetsmiljöverket som nu överväger ett föreläggande mot kommunen.

Det var i våras som huvudskyddsombuden gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket om stora problem i arbetsmiljön på Socialkontor barn och ungdom i Västerås.

Bland annat ansåg man att socialsekreterarna riskerade att bli sjuka på grund av hög arbetsbelastning och att nya medarbetare fick ta hand om för många och svåra ärenden.

Verket kom och inspekterade arbetsplatsen och arbetsgivaren upprättade en handlingsplan för hur bristerna skulle åtgärdas.

För en dryg månad sedan gjorde Arbetsmiljöverket en uppföljande inspektion och i ett brev till kommunen skriver man nu att flera åtgärder fortfarande saknas.

Bland annat har arbetsgivaren ännu inte bedömt riskerna för att anställda drabbas av ohälsa till följd av arbetsbelastningen, introduktionen för nya medarbetare har ännu inte kommit igång och det finns inte någon uppdaterad rutin för skydd mot hot och våld.

Nu hotar verket med ett föreläggande, då förbättringarna måste vara genomförda senast den sista mars, annars riskerar kommunen att få betala vite. Men innan detta sker, ges kommunen chans till ett yttrande som ska vara inne i mitten av januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".