Bergslagssjukhuset i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Bergslagssjukhuset i Fagersta. Arkivbild: Sveriges Radio.

Tumult på Bergslagssjukhuset - polisen dröjde en timme

"Väldigt kaotisk situation under lång tid"
2:18 min

Det tog omkring en timme innan polisen kom till Bergslagssjukhuset i Fagersta i fredags kväll, efter ett larm om att en våldsam man gick bärsärkagång på sjukhuset.

Den här nyheten kom till efter ett lyssnartips. Tipsa vår publikredaktör du också på 021-495 25 58!

Ingen blev skadad, men mannen slog sönder saker, främst i ett av rummen, och en patient ska också ha blivit av med mobiltelefon och plånbok.

Iréne Vilén, anhörig till en patient, fick ett telefonsamtal från sjukhuset i fredags kväll, hon berättar att en sjuksköterska ringde och bad henne spärra den anhöriges konton och mobil, efter att en person slagit sönder hela rummet.

Lennart Nyman, verksamhetschef på Bergslagssjukhuset, berättar att det var en man som var påverkad av något som kom in på sjukhuset i sällskap med två andra personer.

De två andra ska ha försökt lugna mannen, men han gick bärsärk och slog sönder saker, bland annat bland annat sängar och sängbord i ett av sjukhusrummen, det är också där det ska ha försvunnit saker för en patient.

Personalen larmade polisen, men det tog omkring en timme innan polisen kom till platsen:

– Personalen insåg det svåra i situationen och hade förstås omsorg om alla patienter. De ringde omgående för att påkalla polishjälp och fick då information om att polis var på väg.

– Men det tog ändå bortåt någon timme innan det kom någon polis. De hade alltså en väldigt kaotisk situation under lång tid, säger verksamhetschef Lennart Nyman.

Susanne Hamrin, chef på polisens länskommunikationscentral, förklarar varför det tog omkring en timme för polisen att komma till platsen:

– Tyvärr var patrullen i Fagersta upptagen av annat arbete precis när de ringer in. Men de skyndar sig så gott de kan, och vi skickar resurser från Sala och Västerås också. 

En timme låter som lång tid?

– Jag kan förstå att det uppfattas som lång tid. Men det handlar om prioriteringar, beroende på det andra ärendet som patrullen i Fagerstab har just då. Men vi skyndar oss så gott vi kan vid det tillfället, säger Susanne Hamrin, chef på polisens länskommunikationscentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".