Julklappar. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Julklapparna kan ryka om du inte kollar en extra gång att bilen är låst.

Tjuvar stör ut billåset - tar dina julklappar

"Tjuvarna kan sitta 25 meter från bilen"
1:50 min

När du stuvat in julklapparna i bakluckan - kolla en extra gång att du låst bilen. Tjuvarna kan störa ut låsmekanismen och länsa bilen på inköp.

Nu varnar lokala försäkringsbolag för "osynliga" bilinbrott i julhandeln. Bakgrunden är att Larmtjänst, som jobbar med att bekämpa försäkringsrelaterat brottslighet, sett exempel på en ny typ av bilinbrott.

Det handlar om tjuvar som använder en apparat som gör att centrallåset störs ut när man trycker på låsknappen. När du lämnar bilen för att fortsätta handla länsar tjuvarna bilen på innehåll. I södra Sverige har polisen gripit personer som gjort sig skyldiga till det här. Än finns inga rapportera fall i Västmanland, men försäkringsbolaget Länsförsäkringar vill ändå varna för att sådant här kan förekomma.

Hur går det till?

– Tjuven kan befinna sig upp till 25 meter från bilen, den kan sitta i en närliggande bil och ha koll på att du är på väg till din bil för att lägga in julklapparna där. Den här störningsutrustningen ser till att bilen inte går i lås, så då kan de bara gå in och hämta dina saker, säger Susanne Lidmo, chef för det skadeförebyggande arbetet på Länsförsäkringar Bergslagen.

Och när man kommer tillbaka till bilen och sakerna är borta tror man glömt att låsa bilen och får skylla sig själv?

– Ja så kan det vara. Vi vet i dag inte om det här är etablerat i vårt område, för det kan ju vara så att man tror att man själv har glömt att låsa , säger Susanne Lidmo.

Hur går det att bevisa att det här har hänt? För att man ska få ut pengar på försäkringen.

Vi följer de försäkringsvillkor som gäller. Försäkringstagaren ska styrka sitt fall, så det är upp till oss att bedöma historien, om den är trovärdig, säger Susanne Lidmo.

Kolla en extra gång att bilen är låst när du lämnar den på parkeringen utanför köpcentret, uppmanar hon.

– Känn efter när du lämnar bildörren att den går i lås. Lyssna på klicket som oftast hörs när den går i lås. Är den låst när du lämnar den kan de inte i efterhand låsa upp den.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".