Polisbil. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Resursbrist och otur bakom sen polisankomst till Bergslagssjukhuset

'Vi gör vad vi kan'
1:50 min

En våldsam man gick bärsärkagång på Bergslagssjukhuset. Polisen utvärderar nu varför det tog en hel timme att komma till sjukhuset efter larmet.

Det är ovanligt och maximal otur att länets polispatruller var så långt ifrån Fagersta just vid det här tillfället. Det säger Peter Jonsson biträdande chef på länskommunikationscentralen, som tittat närmare på polisens sena ankomst.

– Vi utvärderar mer eller mindre allting men jag kan inte se att vi gjort något fel. Det är ytterst ovanligt att det tar så här lång tid.

17.37 i fredagskväll kom larmet från Bergslagssjukhuset. Efter fyra minuter insåg man att Fagerstapatrullen var upptagen med ett annat fall. Då beordrades istället två polisbilar i Sala och en hundpatrull till Fagersta. Men mörker, väglag och vilt var anledning till att polisen kom fram först en timme efter larmet. Då var personal och patienter rejält omskakade av tumultet på avdelningen och av den långa väntan på polisen.

– Jag förstår deras frustration. De trodde förstås att vi skulle komma körande från Fagersta centrum men så var inte fallet den här gången.

Innebär det här att det i princip bara får inträffa ett akutfall i taget på de mindre orterna för att ni ska garantera att ni kan komma direkt?

– Vi önskar förstås att vi kunde ha maximala resurser i alla delar av länet, men någonstans tar vi slut i resursväg.

Kan man lita på att polisen kommer så fort de kan?

– Man ska absolut känna sig trygg som länsinvånare. Det här var inte ett normalfall. Vi gör allt vi kan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".