Marcus Löwing Foto:Terje Lund/Sveriges Radio
Arbetsförmedlingens Marcus Löwing Foto:Terje Lund/Sveriges Radio

Fler i jobb men arbetslösa långt från arbetsmarknaden ökar

"Det gäller att hitta de dolda jobben"
6:46 min

Det blir fler jobb i Västmanland 2015 men ökningen går långsammare än det var tänkt, det säger Arbetsförmedlingen i deras prognos inför nästa år.

1000 nya jobb räknar Arbetsförmedlingen med i Västmanland nästa år.

Arbetslösheten i stort minskar alltså i länet från 9.4 procent till 8.8 procent nästa år, det berättar Marcus Löwing som är analytiker på Arbetsförmedlingen.

– Vi tror att utvecklingen kommer vara positiv för 2015, men att arbetslösheten inte kommer sjunka lika mycket som vi trodde i tidigare prognoser.

Omvärldens ekonomiska läge sätter käppar i hjulet även för Sverige, menar Marcus Löwing.

De nedslående nyheterna är att antalet människor som står långt från arbetsmarknaden kommer öka, och de ökar mer än i övriga landet.

Det handlar om unga utan gymnasieutbildning, äldre personer som blir arbetslösa, personer med funktionsnedsättning samt utomeuropeiskt födda som kommer som flyktingar till Sverige.

Kauko Läppelä är chef för Arbetsförmedlingen i Västerås och han menar att det är väldigt viktig att sätta fokus på de här utsatta grupperna för att få dem i arbete.

– Det som oroar oss är att andelen arbetslösa i de här utsatta grupperna ökar och det är så många som 70 procent av alla arbetslösa som tillhör de här grupperna till skillnad från 64 procent i övriga landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".