Nobelmedaljen. Foto: Lars Pehrson/TT.

Snabbkurs i Nobel

"Kunde fem språk när han var 17 år"
2:14 min

Dynamitgubbe med pengar som gräs. Är det allt vi bör veta om Alfred Nobel?

I kväll delas Nobelpriset ut, och det är stort middagspådrag i Blå hallen i Stockholm. Mycket i bevakningen av Nobelfestligheterna handlar om klänningar, menyn och vem som sitter bredvid vem på den stora banketten. Men hur mycket vet egentligen gemene man om Alfred Nobel, uppfinnaren vars testamente är anledningen till allt detta?

Hans Johansson, intendent på Nobelmuseet i Karlskoga, ger en snabbkurs i Nobelkunskap.

– Han föddes i Stockholm. Familjen var utfattig. Pappan var uppfinnare och arkitekt, men affärerna gick dåligt. Familjen flyttade till Sankt Petersburg, för där gick affärerna bättre. Där lärde sig Alfred många språk. Han kunde fem språk när han var 17 år.

– Som ung skickades Alfred Nobel ut i världen för att bli praktikant hos berömda kemister. I Stockholm satte han ihop en dynamitfabrik, egentligen sprängolja som sedan blev dynamit, berättar Hans Johansson.

Hur kom han på det här med dynamiten?

– Man höll på med nitroglycerin och trixade, det gjorde hans pappa också. Den var väldigt farlig och det gällde att få den hanterlig. Då skulle man göra en mix av den och någonting annat, och det kom Alfred på, att blanda nitroglycerinen med kiselgur så att det blev dynamit, säger Hans Johansson.

Dynamitupptäckten kom precis i rätt tid. Det var en jättestor efterfrågan på sprängmedel, och Alfred Nobel var en duktig affärsman. Han startade fabriker i hela Europa och byggde ett imperium.

Vad hade vi inte haft i dag om han inte kommit på dynamiten?

– Industrialismen hade fått det knepigare. Det behövde sprängas enormt mycket, tunnlar och hamnar.

Varför har han blivit så stor för eftervärlden? Är det för att han uppfann dynamiten eller för alla pengar han testamenterade i och med Nobelpriset?

– Hade han inte kommit på idén med det här märkliga testamentet, då hade han nog blivit känd som dynamitens och tändhattens uppfinnare, ihop med andra uppfinnare av olika slag. Men inte mer än så, säger Hans Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".