Hjärtkliniken. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
1 av 2
Hjärtkliniken Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Charlotta Hammar. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Överläkare Charlotta Hammar. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Färre västmanlänningar får stroke tack vare nya läkemedel

"Fler har börjat med blodförtunnande"
2:28 min

Hjärtsjukvården i Västmanland hör till de bästa i landet när det gäller att förebygga stroke, alltså blodpropp i hjärnan.

Det man är bra på är att behandla patienter med blodförtunnade läkemedel, visar Socialstyrelsens öppna jämförelse av hälso- och sjukvården.

Västmanland ligger i topp när det gäller att förebygga stroke, enligt jämförelsen.

– Det som Västmanland ligger i framkant på, det har inte med akuta hjärtinfarkter att göra, det har mer med förmaksflimmer och strokeförebyggande vård att göra, säger Charlotta Hammar, sektionsansvarig överläkare på hjärt-och akutmedicinska sektionen på sjukhuset i Västerås.

– Det finns riktlinjer för hela landet och har man förmaksflimmer och en annan riskfaktor så bör man ha en blodförtunnade, förebyggande behandling för att inte drabbas av stroke eller propp i hjärnan.

Allt fler länsbor får alltså blodförtunnade läkemedel och Västmanland ligger även i nivå med Socialstyrelsens mål om att 80 procent av patienterna ska behandlas med blodförtunnande läkemedel för att undvika stroke.

– Det som vi förr har använt som heter Waran, och som har funnits i många år och som har fungerat bra, där finns det nu också nyare varianter av behandlingar. Det är tre andra typer av läkemedel som är lite mer lättskötta, säger Charlotta Hammar

– Där har Västmanland varit stora på att ta till det nya. Det vi ser i våra siffror det är att fler har börjat med blodförtunnade behandling.

Personer som kanske inte ville ha Waran, med tillhörande blodprovskontroller och annat som kan upplevas som lite besvärligt, kan nu tänka sig att ta de nya läkemedlen, enligt Charlotta Hammar.

– Vi ser faktiskt också att strokeinsjuknandet har minskat, lite mer i Västmanland än vad man kan se i sådana landsting som kanske inte har så mycket blodförtunnade behandling som Västmanland har.

– De flesta föredrar de nya läkemedlen, för det är smidigt och enkelt, säger Charlotta Hammar.

Men de är också dyra?

– Att fler västmanlänningar har blodförtunnade behandling och färre insjuknar i stroke, då är väldigt mycket vunnet. Ett strokeinsjuknade är väldigt dyrt, säger Charlotta Hammar till P4 Västmanland.

Idag behandlas 2 000 patienter i Västmanland med de nya läkemedlen, som tas i tablettform.

Även om de är dyrare för landstinget än Waran, så är det samhällsekonomiskt lönsamt att fler behandlas med dessa, menar överläkare Charlotta Hammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".