Lisa Granström är chef för det tekniska kontoret i Sala
Lisa Granström är chef för det tekniska kontoret i Sala. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

Sala vill införa genomfartsförbud för tung trafik

"Hoppas på ett positivt besked"
1:20 min

Ombyggnationen att få bort den tunga trafiken från Sala har inte gett den effekt som kommunen hoppats på. Det är fortfarande många lastbilar som väljer att ta den gamla vägen.

I våras gick kommunen ut med en vädjan till åkarna att ta den nya vägen, något som inte fick någon större effekt så nu vill de istället införa ett genomfartsförbud för tung trafik.

– Vi ser inte full effekt av den vädjan vi gick ut med i våras. Vi har haft en jättebra dialog med de lokala åkarna och vi ser att vissa åkeriföretag som väljer förbifarten men det ger inte full effekt, säger Lisa Granström, chef för det tekniska kontoret i Sala.

När lastbilarna kommer in i den rondell där de kan välja om de vill ta den nya vägen eller den gamla, Sörskogsleden, visar GPS:en att det tar exakt lika lång tid.

Under en tiominutersperiod kom det 13 lastbilar in i rondellen och drygt hälften av lastbilarna valde den gamla vägen.

– Vi har lagt ett förslag att det införs ett genomfartsförbud för tung trafik på Sörskogsleden. Jag hoppas på ett positivt besked så att vi kan gå vidare med att införa ett genomfartsförbud, säger Lisa Granström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".