Anna Rolfsman. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Anna Rolfsman barnmorska. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Barnmorskor blir löneledande i Västmanland

"Bedömningar mellan liv och död"
1:56 min

För att stoppa flykten av barnmorskor så har landstingspolitikerna bestämt att barnmorskorna ska bli löneledande. Av 30 miljoner kronor som avsatts till höjda löner 2015 prioriteras barnmorskorna.

Den särskilda lönesatsningen på 30 miljoner kronor, som går till att höja lönen för de specialistutbildade sjuksköterskorna i Västmanland, välkomnas av barnmorskan Anna Rolfsman som tycker att det är bra att barnmorskorna uppmärksammas.

– Alla är värd mer i lön, både vanliga sjuksköterskor och andra specialistsjuksköterskor. Det vi har och varför vi ska bli löneledande, det är ju att vi har fyra och ett halvt års högskolestudier. Det är den absolut längsta vidareutbildningen.

– Vi har en ytterligare egen legitimation som barnmorskor. Vi har ett stort ansvar och ett otroligt självständigt arbete. Vi gör bedömningar dagligen mellan liv och död och därför måste vi få lön för vårt arbete, säger Anna Rolfsman barnmorska och fackligt aktiv i Vårdförbundet Västmanland.

Hur mycket handlar det om i pengar för er?

– I nuläget vet vi inte hur mycket pengar det rör sig om. Vi kommer att få information om det i början på nästa år. Förhoppningen är att det rör sig om ett antal tusenlappar, säger Anna Rolfsman till P4 Västmanland.

Det är politikerna med stöd av Vårdförbundet och sjukhusledning som har bestämt att det är barnmorskorna som ska vara löneledande. Det kanske inte är så konstigt. Förlossningsvården har nämligen svårt på flera håll i landet att få tag i barnmorskor. På flera håll har även barnmorskor sagt upp sig i protest mot både lön och arbetsmiljön.

I våras så gick de erfarna barnmorskorna i taket när kvinnokliniken i Västerås höjde ingångslönen för de som var nyutbildade till 28 500 kronor.

Men nu är det alltså sjuksköterskor med specialistutbildning som ska få högre lön och lönen är viktig om barnmorskorna ska stanna kvar, säger Anna Rolfsman.

– Under året har åtta barnmorskor lämnat sjukhuset och en stor del av det här är på grund av lönen. Lönen är en jättestor bit av det hela. I nuläget är sju mammalediga och kommer att vara mammalediga, säger Anna Rolfsman.

Lena Johansson (S) landstingsråd säger till P4 Västmanland att det nu är avdelningscheferna som kommer att hålla i själva lönesättningen av specialistsjuksköterskorna.

Att det är barnmorskorna som nu ska vara löneledande bland sjuksköterskorna, det har att göra med deras långa utbildning, säger Lena Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".