Pär Höök, platschef Yara i Köping. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
En nöjd Pär Höök har fått klartecken från styrelsen för bygget av ny fabrik. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Fabriksbygge för över en miljard i Köping

"Ska riva den gamla fabriken"
1:33 min

Nu är den största enskilda investeringen på länge i Köping beslutad. Det är företaget Yaras bygge av en ny syrafabrik; en investering på drygt 1,7 miljarder kronor.

Den nya fabriken ska ersätta en gammal, som gjort sitt efter 60 år. 

– Vi ska riva den gamla fabriken. Sedan ska den nya fabriken vara färdig 2017, säger Per Höök, platschef på Yara. 

Att bygga den nya fabriken kommer att ta två år. Bygget beräknas starta i augusti 2015 och ungefär 500 byggjobbare kommer att sköta arbetet:

– Det kommer ha stor påverkan på hela Köping, säger Per Höök till P4 Västmanland. 

En bransch som kan tänkas få ett uppsving är lunchrestaurangerna.

Mark- och miljödomstolen håller nu på att besluta om de tillstånd som krävs. I januari väntas beskedet komma därifrån. Hittills har inte några stora hinder framkommit.

Dels handlar det om utsläpp, och dels om buller från Yaras nya fabrik.

– Vi ska se till att det inte blir sämre för grannarna, utan snarare tvärtom. Vi vill på sikt få till en lösning där vi kan bullra betydligt mindre än i dag, säger Pär Höök. 

Några nya jobb kommer det inte att bli på grund av den nya syrafabriken. I dag har Yara 103 anställda och det kommer att vara lika många även i fortsättningen.

Den gamla fabriken har hållit i 60 år och hur länge den nya kommer att hålla kanske Pär Höök har den bästa gissningen på.  

– Designen är på 20 år, men de här fabrikerna går mycket mer än det. Vi räknar med att vara här många år till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".