Stadshuset i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
Stadshuset i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.

Västerås kan förlora miljoner efter felaktig upphandling

"Allvarlig sak om vi fälls"
2:34 min

Förvaltningsrätten säger att upphandlingen av stadens datorer är olaglig och måste göras om. Därmed kan Västerås stad förlora många miljoner.

Kommunalrådet Lars Kallsäby är ordförande i konsult och service som är ansvariga för stadens datorer, och han är bekymrad:

– Det är klart att det är en allvarlig sak om vi skulle fällas i den här frågan. Jag är jättebekymrad, säger han.

Till en början gällde det en upphandling av datorer för 18 miljoner kronor, men som ett tillägg till upphandlingen lades också skoldatorerna till, och det är datorer för drygt 30 miljoner. Och det tyckte inte Förvaltningsrätten var rätt. Hur tycker du att upphandlingen skötts?

– När man tar den delen av upphandlingen så höjer även jag och vi politiker på ögonbrynen. Det tror jag alla förstår, att ett tillägg inte kan vara större än huvuddelen. Där finns all anledning för oss att titta bakåt och se vad som hände och hur vi lär för framtiden. Vad vi är mest angelägna om är hur vi ska säkerställa att verksamheten fungerar. Det finns ju inte på kartan att vi skulle plocka bort våra datorer, det är en mardröm.

– Jag tror inte att det är så att vi måste samla in datorerna, det skulle vara orimligt, säger Lars Kallsäby.

Stadsjuristen Lena Grapp säger att det var ett tag sedan upphandlingen gjordes:

– Det är ju alltid lätt när man får en sådan här dom i handen att veta hur man skulle ha gjort. Men i den stunden vi bestämde oss för att lägga till de här skoldatorerna så tyckte vi inte att det fanns någon tydlig praxis som var exakt. Vi lade ju till de här skoldatorerna en månad innan anbudstiden gick ut, vi publicerade detta och skickade meddelande till alla som tagit ut förfrågningsunderlaget, och då tyckte vi att vi varit tillräckligt tydliga, säger hon.

– Vi har inte med öppna ögon medvetet gjort fel, vi har försökt göra rätt och ändå blev det fel, säger Lena Grapp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".