Datainspektionen granskar besöksräknare i Västerås

I Västerås används sedan en tid tillbaka en teknik som gör att man kan analysera besöksströmmar i city. Nu har Datainspektionen beslutat att göra en tillsyn med start vid årsskiftet, vilket Västerås Citysamverkan efterfrågat.

– Vi har beslutat om tillsyn eftersom det är intressant att pröva användningen av den här typen av teknik och pröva den mot personuppgiftslagen, säger Martin Brinnen, jurist vid Datainspektionen.

Datainspektionens bedömning väntas vara klar i slutet av april. Därefter tar Västerås Citysamverkan beslut om en eventuell fortsatt användning av systemet efter testperioden.

– Syftet med pilotprojektet är att testa och utvärdera om tekniken kan ge en bättre bild av hur, var och när besökarna rör sig. Förhoppningen är att få ett bättre beslutsunderlag för nya satsningar i city och därmed använda skattemedel på bästa sätt, säger Maria Fors, vd för Västerås Citysamverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".