Katarina Litzén, vd Sala Silvergruva.
1 av 2
Katarina Litzén, vd Sala Silvergruva. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio
Hissarna åker ner till 155 meter djup.
2 av 2
Hissarna åker ner till 155 meter djup. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

Sala Silvergruva behöver bidrag för hissrenovering

"Utan vår hiss så har vi inte den aktivitet som lockar hit besökarna"
1:31 min

Sala Silvergruva har ansökt hos kommunen om ett bidrag på 1,9 miljoner kronor för att rusta upp hissen till Ulrica-gruvan, som tar besökarna 155 meter ner.

Sala Silvergruva är ett av Västmanlands populäraste turistmål. Varje år besöker drygt 35 000 människor gruvan.

Hissarna i Ulrica-gruvan som stannar på 60 och 155-meters djup har varit igång sedan 2003. Nu är ställningen, eller masten som man säger, i behov av renovering.

– Hissarna är den enda vägen att ta sig ner till 155-metersnivån för våra gäster och där har vi våra gruvvisningar och andra aktiviteter. Så utan dom kommer man inte ner. Även på 60-metersnivån går man ner och åker upp så där blir det inte lika tillgänglig för de som inte klarar att gå upp, säger Kristina Litzén, vd för Sala Silvergruva.

I det vatten som rinner längs hissarna finns små, små sandkorn som blir som ett slippapper som sliter masten. Nu måste skadorna på masten åtgärdas samtidigt som man vill försöka hitta en lösning så att slitaget minskar.

Arbetet kommer att ta drygt en månad och förhoppningen är att de snabbt ska kunna komma igång med renoveringen om de får klartecken för bidraget då de vill vara klara med renoveringen under lågsäsongen.

För hissarna är oerhört viktiga när Silvergruvan satsar inför 2015, menar vd:n Kristina Litzén.

– Vi satsar på nya aktiviteter både ovan och under jord. Men utan vår hiss så har vi inte den aktivitet som vi lockar hit dom med, då faller en del av de aktiviteter vi satsar på nästa år.

Beslut om gruvan får bidraget tas på kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".