Psykiatrin Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Vuxenpsykiatrin. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Patienten fick andnöd under polisingripandet

"Man startade hjärt-lungräddning"
1:37 min

Den man som avled i onsdags kväll på psyk i Västerås, drabbades av andnöd under polisingripandet, berättar chefen för vuxenpsykiatrin på Västmanlands sjukhus.

Det var i tisdags kväll som mannen kom till sjukhusets psykmottagning tillsammans med några vänner som var oroliga för hans tillstånd.

– Mannen var lugn och medgörlig. Ingenting tydde på att han skulle bli våldsam, säger chefen för vuxenpsykiatrin på Västmanlands sjukhus, Solveig Landquist.

Men kvällen därpå under medicinutdelningen på avdelningen blev mannen plötsligt mycket aggressiv. Enligt Landquist ska han bland annat ha huggit mot personalen med en spetsig penna. Hon kan däremot inte bekräfta medieuppgifterna om att han skulle ha varit beväpnad med ett rakblad.

Personalen har utbildning i att hantera våldsamma personer. Men mannen var så aggressiv att man bedömde att man inte kunde hantera honom och polis tillkallades.

Vad som hände sen är nu föremål för en förundersökning hos Riksenheten för polismål. Polisen vill inte kommentera vilken typ av våld som användes mot mannen. Men enligt Solveig Landqvist reagerade sjukhuspersonalen på att mannen inte verkade kunde andas. Polisen hade då helt tagit över och mannen var nedtvingad på golvet i ett av rummen på sjukhuset.

– De reagerade på att han inte verkade kunna andas ordentligt. De försökte frigöra luftvägarna, men det gick inte och han fick föras till en intensivvårdsavdelning.

Senare på natten nåddes Solveig Landquist av beskedet att mannen hade avlidit. Att en patient dör under såna här omständigheter är mycket ovanligt, säger hon.

– Det har aldrig hänt under min tid här. Det är naturligtvis djupt tragiskt, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".