Efter skogsbranden i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
Efter skogsbranden i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Stora skador på skogen i brandområdet

Sveriges lantbruksuniversitet har med hjälp av infraröda flygbilder inventerat brandområdet i Västmanland. Den visar att 1,4 miljoner skogskubikmeter virke skadades i branden.

Sveriges lantbruksuniversitet har granskat bilder före och efter branden på ett område som omfattar drygt 13 000 hektar där cirka 9 600 hektar är produktiv skogsmark. Efter inventeringen bedömer man att 98 procent av den produktiva skogsmarken inom brandområdet bedöms ha skadats av branden.

Inventeringen visar att 1,4 miljoner skogskubikmeter virke är skadat. Med en Skogskubikmeter innefattar trädens hela stamvolym. Allt som är ovanför normal stubbhöjd, men inte grenarna. Siffrorna är framtagna från en flygbildstolkning av cirka 1 500 provytor.

107 olika markägare finns i brandområdet där de största ägarna är AB Karl Hedin, Bergvik Skog AB, Västerås stift och Sveaskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".