Stängda vårdplatser. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Stängda vårdplatser. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

56 vårdplatser fortsatt stängda inom sjukhusvården i länet

Anders Nilsson: Konstant 120 procent beläggning
2:10 min

Tio av de stängda vårdplatserna finns på kirurgkliniken i Västerås där de under en längre tid haft överbeläggningar. Det är bristen på sjuksköterskor som gör att vårdplatserna hålls stängda.

Anette Daneryd, vikarierande sjukhuschef i Västerås, säger att det är bristen på sjuksköterskor som är en bidragande orsak till överbeläggningarna.

Under perioden januari-april och september har snittet för överbeläggningar legat på 110 procent, och enstaka dagar kan det ha varit högre, enligt Anette Daneryd.

Rekrytering av sjuksköterskor pågår och så snart fler anställs så är ambitionen att öppna vårdplatser som är stängda, säger Anette Daneryd.

Men Anders Nilsson verksamhetschef på kirurgkliniken säger att det är vardag med minst 120 procent beläggning. Något som det har varit länge och det är bristen på sjuksköterskor som är orsaken till det, säger han.

– Vi har haft en konstant beläggning på våra akuta avdelningar runt 120 procent. Det innebär att vi har fem eller sex patienter mer per avdelning, säger Anders Nilsson.

Det krävs helt enkelt fler sjuksköterskor för att hålla kirurgklinikens totalt 60 vårdplatser öppna, säger Anders Nilsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".