Anders Nilsson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Anders Nilsson kirurgkliniken. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Kirurgkliniken saknar ett tjugotal sjuksköterskor

"Måste ha tillräckligt med personal"
1:15 min

Det kommer att dröja innan kirurgkliniken på sjukhuset i Västerås kan ha alla sina 60 vårdplatser öppna. Trots att nio sjuksköterskor nu anställs hjälper inte det, säger klinikchefen Anders Nilsson.

Tio vårdplatser hålls idag stängda på kirurgkliniken och det på grund av sjuksköterskebristen. Men Anders Nilsson som är verksamhetschef ser en ljusning.

– Nu har vi en förbättrad situation eftersom vi har nio nya sjuksköterskor som ska skolas in från januari och februari. Det kommer att göra att arbetsbelastningen blir drägligare för alla.

Men ni räknar inte med att kunna öppna vårdplatser?

– Nej vi räknar inte med att öppna vårdplatser före sommaren. Den enda vägen framåt är att vi får fler sjuksköterskor och vi kan öppna de vårdplatser som finns. Innan vi kan öppna måste vi ha tillräckligt med personal för att täcka alla de turer vi behöver täcka idag, så att det inte blir för mycket övertid för personalen, säger Anders Nilsson till P4 Västmanland.             

Kirurgkliniken har länge haft det besvärligt med ständiga överbeläggningar och Arbetsmiljöverket följer också arbetssituationen för de anställda. Enligt Anders Nilsson fattas det ett tjugotal sjuksköterskor och för att klara verksamheten måste man anlita hyrsköterskor.

– I dagsläget betalar vi en miljon i månaden för hyrsköterskorna och det bara på kirurgkliniken, säger Anders Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".