Björn Söder (SD) och Roger Haddad (FP)
1 av 2
Björn Söder (SD) och Roger Haddad (FP). Foto: TT
Gabriel Wikström, SSU-ordförande och västeråsare. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
2 av 2
Gabriel Wikström, SSU-ordförande och västeråsare. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Politiker kräver Söders avgång

"Uttalandena en skam för Sverige"
0:40 min

Judar och samer är inte svenskar, anser Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i en intervju i Dagens Nyheter. Nu kräver politiker att han lämnar uppdraget som talman.

Roger Haddad, folkpartist och riksdagsledamot från Västerås, är en som reagerat.

Han anser att Sverigedemokraterna måste ta avstånd från uttalandet och tycker att dom gör honom olämplig att fortsätta i rollen som vice talman för Sveriges riksdag.

Även Socialdemokraten och ministern Gabriel Wikström är kritiskt till Söders uttalande.

– Jag tycker det Björn Söder har sagt är helt förkastligt. Det visar att han tillhör en nyfascistisk idétradition där man pekar ut människor och säger "Ni hör hit och ni hör inte hit". Det är helt förkastligt och helt ovärdigt Sverige att han fäller sådana uttalanden.

Är det en rimlig konsekvens att han får avgå?

– Det är en fråga för riksdagen och det måste riksdagsledamöterna hantera. Som regeringsrepresentant vill jag inte lägga mig i vilka talmän som finns i riksdagen. Jag kan bara konstatera att det är hemska åsikter och det är en skam för Sverige att man kan yttra det, säger Gabriel Wikström som är Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".