Felicia Thulin Olsson, Elina Tidström och Lennart Heintz.
Felicia Thulin Olsson, Elina Tidström och Lennart Heintz. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio.

Glädjetårar när barn får julklappar

"De får en jul de annars inte haft råd till"
4:10 min

På fredag kommer sju lokala barnfamiljer som har det knapert få njuta av julbord, sång och julklappar, tack vare några enskilda människors omtanke. 

Det började som en skoluppgift i att genomföra ett välgörenhetsprojekt. Sex gymnasieelever på Thoren Business School - Josefine Fredberg, Alice Tim Malmberg, Sofia Gunnarsson, Asia Bihi, Felicia Thulin Olsson och Elina Tidström - började jobba ihop pengar till ett julfirande för familjer som annars inte haft ekonomisk möjlighet att fira med julmat och klappar.

– Jag längtar tills jag får se deras glada miner, säger Elina Tidström.

Med hjälp av Lennart och Annelie Heintz, som driver restaurangen Drivers Bar i Västerås och har kontakt med mycket folk, började pengarna strömma in.

– Det är både privatpersoner och firmor som har lämnat sina bidrag, säger Lennart Heintz, och nämner Inga-Lill Persbrandt, konstnär och mamma till skådespelaren Mikael Persbrandt, och Tre Kronors före detta förbundskapten Curre Lundmark som två bidragsgivare.  

Tillsammans med de sociala myndigheterna i Västerås hittade man sju familjer som får fira jul tillsammans på fredag.

– Vi har ringt upp de familjerna. Den genomgående reaktioner har varit en fruktansvärt stor glädje. De gråter av glädje, de flesta, säger Lennart Heintz.

Utöver festen kommer familjerna få varsitt presentkort på julmat med sig hem. Alla hämtas i taxi klockan 18.30 på fredag och skjutsas hem igen efteråt. Sångaren Freddy Amigo kommer sjunga på festen, som äger rum på Drivers Bar. 

Just nu jobbar tjejerna stenhårt med att köpa och slå in julklapparna till barnen, som har fått skriva önskelistor. 

– Det känns jättekul att kunna ge något till någon som annars inte har så mycket, säger Elina Tidström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".