Fyra ungdomar går nedför en trappa. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Unga västmanlänningars hälsa oroar. Arkivfoto: Janerik Henriksson/TT

Västmanlänningarna lever längre - men hur mår de unga?

"Man funderar hur det påverkar hälsan"
1:33 min

Västmanlänningarna lever något längre och mår lite bättre än tidigare, visar den andra öppna jämförelsen av folkhälsan som olika myndigheter står bakom. Men de ungas hälsa är ett orosmoln.

Sedan förra mätningen 2009 har medellivslängden i Västmanland ökat med nästan ett år, visar rapporten som Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och landsting och Folkhälsomyndigheten står bakom.

Men tio procent av de unga mellan 16 och 25 år i lönet varken studerar eller arbetar. Det är oroande, menar Sevek Engström, chef för kompetenscentrum för hälsa inom Landstinget Västmanland:

– Att det är så pass många unga som står utanför arbetslivet och inte heller studerar, det är klart att man funderar hur det påverkar hälsan framöver.

– Utbildning är en sådan viktig del av hur man upplever hälsan, säger Sevek Engström till P4 Västmanland.

Utbildning och att man har slutfört sina gymnasiestudier är något som påverkas hälsan och det visar sig inte bara när det gäller ohälsan för unga mellan 16 till 25 år.

Det påverkar hälsan oavsett ålder, enligt Sevek Engström.

Även om Västmanland ligger nära rikssnittet inom ett flertal av 41 områden i den här öppna jämförelsen av folkhälsan så finns det områden där det krävs satsningar. Det gäller bland annat rökningen, där kvinnor mellan 16 och 84 år ligger över rikssnittet.

Positivt är att allt fler länsbor får frågor om hälsa och levnadsvanor när man besöker en vårdcentral.

– När Socialstyrelsen kom med riktlinjer om förebyggande metoder omkring 2011 så ser man också på de här siffrorna vilken effekt de riktlinjerna har fått. Det syns att något har hänt, säger Sevek Engström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".