My Olsson. Foto: Martin Vare
My Olsson. Foto: Martin Vare

Stipendier till Köpingsbor

Det betyder rätt så mycket
2:51 min

Idag delar Köpings kommun årets Kultur- och idrottsstipendier. Ett av stipendierna går till bowlaren My Olsson.

20-åriga My Olsson vann förra året SM för funktionshindrade samt en av Sveriges största bowlingtävlingar för funktionshindrade, Action jubel.

Stipendiet på 6000 kronor.

- Det är tävlingar som jag ska göra av med pengarna på.

My tävlar för Bollnäs BC som ligger i allsvenskan och hon gick även på bowlinggymnasiet på Bollnäs gymnasiesärskola, något som betydde mycket för henne.

- Jag utvecklades jättemycket. Jag hade jättemånga bra tränare som lärde mig mycket.

Övriga stipendiater är:

Mikaela Loord

Ålder: 17 år

Motivering i sammandrag: Mikaela utbildar sig på Rytmus i Nacka i Stockholm. Hon åker land och rike runt på olika talangtävlingar, vinner ibland och ser det som ett led i sin utveckling och dröm - att kunna sjunga på heltid i framtiden. Mikaela är i dag anlitad för olika företagsevent i Stockholm, hon sjunger även på dop, bröllop, begravningar och tar alla chanser hon får till att utvecklas i olika miljöer.

Mikael Karlsson Trkulja

Ålder: 27 år

Motivering i sammandrag: Mikael har ett brinnande intresse för musik. Han spelar många instrument och har varit med i flera olika band, och har ställt upp i livekarusellen flera gånger. Just nu skapar Mikael musik till en teater på Hagateatern, han är själv med i pjäsen och arbetar med Köpingsspelen. Trots allt arbete är han en aktiv arbetare på Smedjan.

Ida Andersson

Ålder: 23 år

Motivering i sammandrag: Ida har med forskning och osteologiska analyser av skelett/benrester från gravar vid Norsa, Ströbohög och Jämmertuna belyst, bland annat, kvinnornas ställning under vendel- och vikingatid. En del av hennes jobb kommer att ingå i årets Köpingsbok.

Sven Erik "Garvis" Alfredsson

Ålder: 70 år

Förening: Köpings Godtemplares Byggnadsförening

Motivering i sammandrag: Sven Erik "Garvis" har i många år varit ordförande och drivande i både Köpings Godtemplares Byggnadsförening (Forum) och i IOGT-NTO föreningen. Hans ideella insatser för kulturlivet i Köping är ovärderligt.

Karl-Ivan Wiklund

Ålder: 70 år

Motivering i sammandrag: Karl-Ivan har alltid varit och är en sådan person som genom stort engagemang och intresse stöttat kultur på olika sätt under mer än 40 år. Han har under de senaste 20 åren ställt upp med otaliga ideella timmar i Köpings Amatörteater som sedan 1999 bär namnet Hagateatern.

Martin Jakobsson

Ålder: 18 år

Förening: Kolsva MS

Motivering i sammandrag: Martin började med crosscart 2009, han tog en bronsplats i SM 2013. 2014 segrade han i SM, i nordiska mästerskapen och i sprintcupen. Martin representerade Sveriges landslag i VM i rallycross i Höljes, där en nordisk tävling i crosscart ingick, Martin blev bäste poängplockare för Sverige vilket gjorde att de vann tävlingen. Martin har alltid visat vilken fin sportsman han är, både på och utanför banan, med sitt lugna och fina sätt.

Maria Larsson

Ålder: 32 år

Förening: Västra Mälardalens Triathlonförening

Motivering i sammandrag: Maria har lyckats med att komma med i Svenska AG landslaget i VM 2015 långdistans/Triathlon och tillhör numera "Team Sweden". Utöver sin egen träning och alla tävlingar så hinner hon också med att vara en driven ledare till barn och ungdomar i Västra Mälardalens Triathlonförening.

Med sin enorma glädje och sitt genuina intresse av att hjälpa andra är hon en fantastisk förebild och tillgång till föreningen och sporten Triathlon.

Aref Alizade

Ålder: 17 år

Motivering i sammandrag: Aref är en trevlig och positiv kille, och ensamkommande flyktingbarn. Han är en kämpe som har lyckats ta flera priser inom brottning och kommit på första plats i sin grupp, på kort tid i Sverige. Vi är väldigt stolta över honom och hans framsteg.

Yvonne Ingemansson

Ålder: 45 år

Förening: KGF Köpings gymnastikförening

Motivering i sammandrag: Yvonne har utvecklat Köpings gymnastikförening och cheerleadingen. Hon är en mycket god förebild för ungdomarna och arbetar starkt för att utveckla KGF i alla dess former.

Jonas Thunberg

Ålder: 43 år

Förening: Köpings IS Bandy

Motivering i sammandrag: Jonas har ett outtröttligt engagemang och smittsam entusiasm i sitt arbete med ungdomarna i Köpings IS P99. Han leder ungdomarna med glädje, kunskap och förmedlar en fantastisk moral inom klubben och laget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".