Charlotta Hammar. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Charlotta Hammar, överläkare på hjärtkliniken. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Hjärtkliniken öppnar stängda vårdplatser

"Problem med överbeläggningar"
1:32 min

Fyra vårdplatser som tidigare har varit stängda på hjärtkliniken i Västerås kommer att öppnas efter årsskiftet. De stängda vårdplatserna behövs, enligt överläkare Charlotta Hammar.

– Det är lite trångt. Det går i vågor förstås, men visst har vi problem med överbeläggningar, säger Charlotta Hammar, överläkare och sektionsansvarig på hjärt- och akutmedicin.

Idag är totalt 56 vårdplatser stängda inom sjukhusvården i Västmanland på grund av sjuksköterskebrist.

Trots att hjärtkliniken har fortsatt brist på sjuksköterskor så öppnas alltså fyra vårdplatser. För att klara av det har man fem hyrsköterskor anställda.

På sjukhuset i Västerås kan man idag inte ge några besked om ytterligare vårdplatser kommer att öppnas.

Allt hänger nämligen på rekryteringen av sjuksköterskor, säger Anette Daneryd, vikarierande sjukhuschef, till P4 Västmanland.

Bristen på vårdplatser och sjuksköterskor innebär också att patienter från Västmanland nu kommer att opereras på andra sjukhus.

Landstingsstyrelsen har bland annat skjutit till ett antal miljoner för att korta väntetiderna och det för att kunna ta del av statens kömiljard för 2014.

Trots bristen på sjuksköteskor ser Anders Nilsson, verksamhetschef på kirurgkliniken, en viss ljusning.

Kliniken har bland annat nyanställt nio sjuksköterskor, och med en bättre personalpolitik kan fler komma att anställas, menar han.

Enligt Anders Nilsson finns nu en medvetenhet på alla nivåer om att man måste jobba annorlunda med personal- och lönepolitiken:

– Den här satsningen nu på specialistutbildade sjuksköterskor är ju en anpassning till verkligheten, men är ju bara ett första steg.

Den satsning Anders Nilsson talar om är den rödgröna majoritetens lönesatsning på 30 miljoner kronor till specialistutbildade sjuksköterskor, och där man från politiskt håll sagt att barnmorskorna ska prioriteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".