Lasse Tingström bakom trummorna i rockrummet. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
1 av 3
Lasse Tingström bakom trummorna i rockrummet. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Den gula träbyggnaden som varit skolmuseum blir nu ett musikens hus. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 3
Den gula träbyggnaden som fungerat som skolmuseum blir nu ett musikens hus. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Lasse Tingström ger smakprov i det akustiska musikrummet. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 3
Lasse Tingström ger smakprov i det akustiska musikrummet. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Skolmuseum i Fagersta blir musikens hus

"Allt samlat i samma hus"
2:57 min

Efter branden på Lindgården i Fagersta har musikverksamheten huserat i det gamla skolmuseet mitt över vägen. Nu vill församlingen göra byggnaden till ett musikens hus. 

– Tidigare var vi utspridda i olika lokaler. Nu har vi allt samlat i samma hus. Det hänger ihop liksom, säger Lasse Tingström som är musiklärare i Västanfors Västervåla församling.

I det före detta skolmuseet som nu går under namnet Klockaren finns nu tre musikrum. Ett för akustiska instrument, ett för rockinstrument och en körlokal.

– Fördelen är att en kör kan möta små barn som spelar ukulele eller vanliga elever som spelar gitarr eller vad det kan vara.

Man är på samma ställe samtidigt men gör olika saker?

– Nej, men man möts i entrén i alla fall. För det går inte att sjunga och spela rock´n roll samtidigt. Då bullrar det för mycket, säger Lasse Tingström och ger smakprov på hur det kan låta.

Själva skolmuseet då? Ja, det är nerpackat i lådor som förvaras i källaren på biblioteket. Det gula trähuset kommer mer till nytta som musikens hus. Inräknat skolever så har man 400-500 besök i veckan. Flera 100 procent mer per vecka än vad skolmuseet hade på ett år, säger Lasse Tingström. Och mer ska det bli.

– Det är lättare att komma hit konstiga tider på dygnet. Man kan vara här klockan sju på morgonen och rocka om man vill det, och man kan vara här sent på natten.

Man ska kunna spela in musik i byggnaden också, genom att helt enkelt ta med sig sin bärbara dator där inspelningen finns. Men det kommer också att behövas ett akustiskt avstämt rum för att spela in till exempel trummor. Platsen är i sådant fall tänkt att vara en trappa upp, i den gamla lärarbostaden där det finns flera rum och en stor oinredd vind.

– Vi hoppas kunna isolera och panga på. Det här kan ju bli en riktigt trevlig trumlokal.

Och det finns traditioner att leva upp till.

– Fagersta har ju många punkband och rockband bluesband och punkband och vi har varit duktiga på att spela in trummor. det kan ju hända att vi kan utveckla det igen, säger Lasse Tingström, musiklärare i Västanfors Västervåla församling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".