Kyrkoherde Henrik Rydberg vid Lindgården, en byggnad övertäckt av plast. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
1 av 3
Kyrkoherde Henrik Rydberg vid Lindgården. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Det nya taket på Lindgården ligger klart under plasten. Foto: Cecilia Kjellin Eriksson/Västanfors Västervåla församling.
2 av 3
Det nya taket på Lindgården ligger klart under plasten. Foto: Cecilia Kjellin Eriksson/Västanfors Västervåla församling.
Barnverksamheten får nya lokaler på nedervåningen. Foto: Fotograf: Cecilia Kjellin Eriksson/Västanfors Västervåla församling.
3 av 3
Barnverksamheten får nya lokaler ut mot lekplatsen. Foto: Fotograf: Cecilia Kjellin Eriksson/Västanfors Västervåla församling.

En jul till utan Lindgården i Fagersta

Kyrkoherden: Laddar för invigning i vår
1:17 min

Det har nu gått snart två år sedan församlingsgården Lindgården i Fagersta eldhärjades. Återuppbyggnaden skulle ha varit klar nu men den har dragit ut på tiden.

Därför blir en jul till utan Lindgården, konstaterar kyrkoherde Henrik Rydberg.

– Ja, det blir det, och en vår till utan också. Det tog mer tid för dem att projektera. det har dragit ut på tiden. Men nu går det fort, nu går det bra, säger Henrik Rydberg.

Det var en natt i mars för snart två år sedan som larmet gick. Branden hade ett häftigt förlopp, styrkor från Fagersta, Norberg och Avesta ryckte ut och släckningsarbetet pågick ända till kvällen.

Det stod tidigt klart att det handlade om flera brandhärdar. Polisen inledde en större utredning om brandorsaken och kunde så småningom konstatera att branden med stor sannolikhet var anlagd.

– Åtminstone en av brandhärdarna hade ingen naturlig förklaring, säger kriminalinspektör Joachim Björk som var ansvarig för utredningen.

Men efter ett par månader lades utredningen ändå ned, i brist på bevis. Branden i sig förstörde spår och kanske också alla frivilliga som skyndade till för att rädda det som räddas kunde.

Och återuppbyggnaden har alltså dragit ut på tiden. Även om personal och verksamhet har lokaler så handlar det om tillfälliga lösningar.

Men i vår så ska invigningen av Lindgården i fräschare och modernare tappning ske. Slutbesiktning ska ske 13 maj. Och sen så:

– Sedan får vi väl ladda för en stor och festlig invigning, säger kyrkoherde Henrik Rydberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".