Carina Sandor (FP), Skinnskatteberg. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Carina Sandor (FP), Skinnskatteberg. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Maktskiftet i Skinnskatteberg i hamn

"Det känns bra"
1:33 min

Häromdagen valdes folkpartisten Carina Sandor till nytt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg. Därmed är maktskiftet i kommunen ett faktum.

Först såg det ut som att de rödgröna skulle få fortsätta styra kommunen, men efter att Sverigedemokraterna röstat på alliansens budget i kommunfullmäktige så valde man att i stället gå i opposition.

Vid kommunfullmäktige i måndags valdes folkpartisten Carina Sandor till kommunstyrelsens ordförande - något hon välkomnar.

– Det känns bra. Det blir många utmaningar med det ser jag fram emot.

De rödgröna fick ju flera procentenheter fler i valet än alliansen - går ni inte emot folkviljan genom att ta plats vid makten nu på det här viset?

– Om man ska följa de demokratiska spelreglerna så måste man ju få majoritet i fullmäktige för att det ska bli ett visst politisikt styre - och i Skinnskatteberg fick vi ju den majoriteten.

Men det faktum att ni fick den majoriteten med hjälp av Sverigedemokraterna, som det ju blåst en hel del kring på sistone - hur ser du på det?

– Sverigedemokraterna i Skinnskatteberg är valda på demokratisk väg och nu finns de i kommunfullmäktige, så jag vet inte hur vi ska göra annars - de finns där och vi måste respektera den demokratiska viljan.

Kan det inte bli så att ni kommer att behöva Sverigedemokraternas stöd om och om igen för att få igenom era förslag?  

– Vi kan behöva deras stöd men vi kan också behöva stöd från andra - för i de fler frågor har vi haft samsyn över blockgränsen.

Finns inte en risk att den samsynen spricker nu när ni snuvat de rödgröna på styret?

– Nej, det tror jag inte, vi hade kommunstyrelsesammanträde i går och det var många frågor där som vi hade en gemensam syn kring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".